Om ingenjörsyrket

Utbildning, lön och lite kuriosa

Ingenjörsyrket är extremt mångsidigt. Som ingenjör jobbar du oftast i projekt tillsammans med andra kollegor, både på kontoret och ute i verkligheten. Ni tar fram idéer och skisser, beräknar och konstruerar. Och allt handlar förstås om teknik.

Då: Krigsbyggmästare

Första gången ordet ingenjör användes för att beskriva ett yrke var inom den franska militären, där ingénieur betydde krigsbyggmästare. Ordet civilingenjör uppstod för att helt enkelt beskriva en ingenjör som inte jobbar inom det militära. 

Nu: Problemlösare

Idag kan man säga att en ingenjör jobbar som problemlösare. En arkitekt har ritat ett hus, hur ska det byggas för att inte ramla ihop vid första stormvind? Solenergi finns i söder, rent vatten i norr, hur transporterar vi energin till Europa och vattnet till Afrika? Ett företag går med förlust, hur kan vi göra verksamheten mer effektiv? Vill du ha svaret på dessa, och en massa andra frågor, ja då vänder du dig till en ingenjör.

Högskoleingenjör

Läser du tre år på högskola blir du högskoleingenjör. Det är en utbildning som  förstås innehåller en hel del teori, men jämfört med civilingenjörsprogrammet är den ganska praktisk och en bra förberedelse för arbetslivet.

Vid Högskolan i Gävle startades det första högskoleingenjörsprogrammet år 1985. Idag kan du plugga till högskoleingenjör inom bland annat miljö, energisystem, bygg, industriell ekonomi och maskinteknik. Tillsammans med civilingengörsprogrammet har högskoleingenjörsprogrammet cirka 200 nya studenter per år. Läs mer här!

I Gävleborg finns också många jobb som du kan söka efter examen.

Så mycket tjänar en högskoleingenjör:
38 000 –  43 000 kr/mån (medellön 2023)

Civilingenjör

Civilingenjör blir du om du pluggar fem år på universitet. Det är en utbildning med högre teoretiska krav än högskoleingenjörsprogrammet. Civilingenjör är också vanligtvis ett mer teoretiskt jobb, men det kan variera. Båda ingenjörsutbildningarna ger stora möjligheter till spännande jobb. Och pluggar du till högskoleingenjör kan du senare komplettera med två år på universitet, så blir du civilingenjör.

Höstterminen 2020 startade Högskolan i Gävle sitt första civilingenjörsprogram, som är inriktat mot lantmäteriteknik. Läs mer här!

Så mycket tjänar en civilingenjör:
45 000 – 53 000 kr/mån (medellön 2023)

Den första ingenjörsutbildningen för civilister startades i Tyskland 1702. Falu Bergsskola var den första ingenjörsutbildningen i Sverige och startade 1822. Högskolan i Gävle startades 1977.

Läs mer på hig.se