Gymnasieskolor

Föreläsningar 2020

Många av Gästriklands teknikutbildningar är med på Teknikmässan. Du träffar folk som studerar och arbetar på skolorna och höra dem berätta om sina skolor.

Teknikcollege

Svensk industri och annan tekniskt inriktade arbetsgivare behöver dig! Därför finns i Sverige något som heter Teknikcollege.

När du läser en gymnasieutbildning som är certifierad inom Teknikcollege vet du att din utbildning är kvalitetssäkrad för att matcha företagens framtida behov av kompetens. Du får inte bara en bred grund i kunskap utan också en stabil trygghet inför ditt framtida yrkesliv.

I Teknikcollege Gästrikland samverkar Gästriklands teknik- och industriföretag med kommunerna och skolorna för att kunna erbjuda just detta. För närvarande ingår Polhemsskolan och Yrkesgymnasiet i Gävle samt Göranssonska skolan och Bessemergymnasiet i Sandviken i vår samverkan.

teknikcollege.se

Bessemerskolan

Teknikprogrammet på Bessemerskolan är för tjejer och killar som är intresserade av modern teknik, teknikutveckling, datorer och design. Det är ett brett program som kombinerar teoretiska studier med praktisk problemlösning. Programmet ger dig möjlighet till en mängd yrkesval i Sverige eller internationellt. Vi erbjuder två inriktningar som båda ger den behörighet som krävs om du vill studera vid högskola eller universitet.

Våra inriktningar på teknikprogrammet: Design och produktutveckling och Informations- och medieteknik

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram.

Programmet är ett samspel mellan modern teknik och traditionellt hantverk. Det passar dig som vill jobba med både teori och praktik, och erbjuder tre inriktningar: Svetsteknik, Driftsäkerhet- och underhållsteknik och Produkt-maskinteknik. De två sistnämnda läser du som lärlingsutbildning.

Vi arbetar i en fräsch miljö med modern utrustning och följer de nya Europasvetsnormerna. Vi har individuella studieplaner där du kan välja kurser efter intresse. En del av utbildningen är förlagd till företag, APL. På alla våra inriktningar kan du läsa in grundläggande behörighet

bessemerskolan.se

Göranssonska skolan

Göranssonska Skolan är ett 3-årigt industritekniskt gymnasium där elever har möjlighet att läsa ett utökat program. Vår utbildning ger även goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning. Skolan startades 2002 av Sandvik AB och Sandvikens kommun. Sandvik är en högteknologisk verkstadskoncern med cirka 47 000 anställda över i 130 länder

Tillsammans har vi på skolan skapat en av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor som ska kunna tillgodose industrins växande behov av kompetenta tekniker och ingenjörer.

Samtliga elever erbjuds grundläggande behörighet till högskolan 2800 poäng. Genom valfriheten inom programmet kan elever även skaffa sig den särskilda behörigheten som krävs för teknisk utbildning på universitet och högskolor, sammanlagt 3400 poäng. I utbildningen varvas teori och praktik.

goranssonskaskolan.com

Polhemsskolan

Teknikprogrammet på Polhemsskolan lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får också behörighet till flera områden. Du får engagerade lärare som jobbar kollegialt för att Du ska få den bästa utbildningen. Vi erbjuder extra stöd i matematik, fysik och kemi. På teknikprogrammet har eleverna provvecka för att förberedas inför fortsatta studier.

Design och produktutveckling: Du får kunskaper och färdigheter om design och produktutveckling med fokus på hand – och datorstyrd design och konstruktion.

Informations – och medieteknik: Du får jobba med datorkommunikation, programmering, digitala medier, webbutveckling samt dator och kommunikationsteknik.

Samhällsbyggnad och miljö: Du lär dig om samhällsbyggande, miljö och arkitektur där teknik är lika viktigt som ekologi, utseende och ekonomi. Denna inriktning kan kombineras med idrottsprofil NIU samt LIU.

Teknikvetenskap: Du lär dig om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg. Med denna inriktning kan du få fullständig naturvetenskaplig behörighet för högre studier.

polhem.gavle.se

NTI Vetenskapsgymnasiet

NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle startade hösten 2018 för att möta det stora behovet av moderna och viktiga utbildningar inom tech, science och IT. Vi är skolan för elever med höga ambitioner, en vilja att lära sig mer och målet är att studera vidare på högskola eller universitet. I tätt samarbete med kunniga lärare får våra elever de möjligheter, hjälp och stöd som du behöver inför framtiden. Eftersom skolan är nystartad finns det dessutom goda möjligheter att påverka, såväl undervisning som skolmiljö.

Vi har två program på skolan, naturvetenskapsprogrammet med fördjupningen Biotech och teknikprogrammet med fördjupningen Software. På båda programmen arbetar våra elever med modern utrustning. Vi har också ett makerspace och VR-labb på skolan där du som elev kan arbeta och skapa med ny teknik, med utrustning för båda våra två program. Vi erbjuder även, på båda programmen, en möjlighet att kombinera dina studier med E-sport.

ntigymnasiet.se

Realgymnasiet

Skapa och utveckla framtidens teknik på Realgymnasiet

Teknik är utbildningen för dig som är nyfiken, vetgirig och gärna studerar vidare efter gymnasiet. Här uppmuntras du till att skapa framtidens teknik. Du jobbar kreativt och digitalt med prototyper och design, i projekt, hela vägen från idé till färdig produkt. Här får du utvecklas inom spel- och webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D, samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier på teknisk högskola eller universitet. Du lär dig att arbeta professionellt med programvaror som Visual Studio, AutoCAD, Photoshop Illustrator, After Effects, Unity med flera. När det är dags för dig att ta examen ska du vara på väg till nästa steg inom branschen och utvecklat ett teknikintresse utöver det vanliga.

IT, dator- och kommunikationsteknik är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorer verkligen fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss får du de certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem, bygga upp och driva egna servrar. Stora delar av utbildningen sker på en praktikplats där du får testa dina kunskaper i verkligheten. Du lär dig massor, såväl praktiskt som teoretiskt och socialt och i din meritförteckning ska du utöver betyg kunna ta med dig vitsord ifrån både APLplats och skola samt certifikat ifrån Cisco och Microsoft.

realgymnasiet.se

Yrkesgymnasiet

PROGRAMMET I KORTHET

Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad? Då kanske en svetsutbildning är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb. Hett i dubbel bemärkelse då efterfrågan på svetsare är stor.

MEDELLÖN FÖR EN SVETSARE: 28 100 kr PER MÅNAD (SCB)

EFTER GYMNASIET Du är direkt anställningsbar som svetsare. Eftersom det är brist på utbildade svetsare har du mycket goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.

MÖJLIGA YRKEN Svetsare är ett brett yrkesområde där du kan vara anställd inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Välj Svenska 2 och Svenska 3 i ditt individuella val samt utöka studieplanen med Engelska 6 (100 poäng) så får du grundläggande behörighet till högskolan.

DETTA ÖVAR DU OCKSÅ Social förmåga och entreprenörskap.

KÖRKORT Ett B-körkort ökar dina chanser till anställning. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev ett startpaket för körkort.

yrkesgymnasiet.se

Vad ska du plugga på gymnasiet?