Många av Gästriklands teknikutbildningar är med på Teknikmässan. Du träffar elever som studerar och lärare som arbetar på gymnasieskolorna och får höra dem berätta om sina skolor och utbildningar.
Teknikprogrammet på Bessemerskolan är för tjejer och killar som är intresserade av modern teknik, teknikutveckling, datorer och design.
Det är ett brett program som kombinerar teoretiska studier med praktisk problemlösning. Programmet ger dig möjlighet till en mängd yrkesval i Sverige eller internationellt. Vi erbjuder två inriktningar som båda ger den behörighet som krävs om du vill studera vid högskola eller universitet.
Våra inriktningar på teknikprogrammet:
Design och produktutveckling och Informations- och medieteknik
Industritekniska programmet är ett yrkesprogram.
Programmet är ett samspel mellan modern teknik och traditionellt hantverk. Det passar dig som vill jobba med både teori och praktik, och erbjuder tre inriktningar: Svetsteknik, Driftsäkerhet- och underhållsteknik och Produkt-maskinteknik. De två sistnämnda läser du som lärlingsutbildning.
Vi arbetar i en fräsch miljö med modern utrustning och följer de nya Europasvetsnormerna. Vi har individuella studieplaner där du kan välja kurser efter intresse. En del av utbildningen är förlagd till företag, APL. På alla våra inriktningar kan du läsa in grundläggande behörighet
Göranssonska Skolan är ett 3-årigt industritekniskt gymnasium där elever har möjlighet att läsa ett utökat program.
Vår utbildning ger även goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning. Skolan startades 2002 av Sandvik AB och Sandvikens kommun. Sandvik är en högteknologisk verkstadskoncern med cirka 47 000 anställda över i 130 länder
Tillsammans har vi på skolan skapat en av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor som ska kunna tillgodose industrins växande behov av kompetenta tekniker och ingenjörer.
Samtliga elever erbjuds grundläggande behörighet till högskolan 2800 poäng. Genom valfriheten inom programmet kan elever även skaffa sig den särskilda behörigheten som krävs för teknisk utbildning på universitet och högskolor, sammanlagt 3400 poäng. I utbildningen varvas teori och praktik.
Teknikprogrammet på Polhemsskolan lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan.
Du får också behörighet till flera områden. Du får engagerade lärare som jobbar kollegialt för att Du ska få den bästa utbildningen. Vi erbjuder extra stöd i matematik, fysik och kemi. På teknikprogrammet har eleverna provvecka för att förberedas inför fortsatta studier.
Design och produktutveckling: Du får kunskaper och färdigheter om design och produktutveckling med fokus på hand – och datorstyrd design och konstruktion. Denna inriktning kan även kombineras med idrottsprofilen NIU samt LIU.
Informations– och medieteknik: Du får jobba med datorkommunikation, programmering, digitala medier, webbutveckling samt dator och kommunikationsteknik. Denna inriktning kan även kombineras med idrottsprofilen NIU samt LIU.
Samhällsbyggnad och miljö: Du lär dig om samhällsbyggande, miljö och arkitektur där teknik är en viktig komponent för att bygga hållbara städer i framtiden. Denna riktning kan kombineras med idrottsprofilen NIU samt LIU.
Teknikvetenskap: Du lär dig om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg. Med denna inriktning kan du få fullständig naturvetenskaplig behörighet för högre studier.
Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad?
Då kanske det industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb.
Efter gymnasiet är du direkt anställningsbar som svetsare och eftersom det är brist på utbildade svetsare kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden.
Våra inriktningar på Industritekniska programmet:
Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Vi har lagt upp alla våra program som lärlingsprogram där mer än 50% av din skoltid kommer ske ute på en APL-plats. Utöver det kommer du även ha lektioner på skolan där du lär dig ditt yrke vilket tillsammans blir över 75% av din skoltid där du jobbar praktiskt med yrket. Mindre snack, mer verkstad helt enkelt!
Du behöver inte ha några förkunskaper innan du börjar hos oss.
Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan
Är du nyfiken på hur vår värld fungerar? Undrar du hur vi kan hantera klimatförändringarna? Funderar du på hur vi kan bota nya sjukdomar? Drömmer du om att utforska rymden? Gillar du matematik? Då är Naturvetenskapsprogrammet på Vasaskolan något för dig!
Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får en bred och allsidig grund – programmets kurser ger dig behörighet för avancerade och populära utbildningar på högskole- och universitetsnivå. Arbetsmarknaden idag är i stort behov av naturvetare som vill ta sig an de utmaningar vår värld står inför: kampen mot nya virus, jakten på alternativa energikällor och konsekvenserna av klimatförändringarna. Här kan du få en viktig roll!
På Vasaskolan tror vi att du lär dig bäst genom att varva genomgångar med laborationer, fältstudier, studiebesök och övningar. Den teori du tar del av under lektionerna testar du och dina klasskamrater sedan i praktiken i laborationssalarna.
Vasaskolans naturvetarhus inrymmer, utöver vårt elevcafé och vårt biologiska museum, nybyggda laborationssalar utrustade med toppmoderna mätinstrument som få gymnasieskolor i landet kan mäta sig med. Du kommer till exempel med hjälp av vår atomabsorptionsspektrofotometer att kunna mäta mycket låga metallhalter vid miljöundersökningar!
Välkommen till Vasaskolans Naturvetenskapsprogram!
Har du höga ambitioner och en vilja att lära dig mer med målet att studera vidare på högskola eller universitet? Då är detta skolan för dig! På skolan har du goda möjligheter att påverka undervisingen och skolan i stort. I vårt makerspace kan du ta din idé och utveckla den med hjälp av bland annat 3D-skrivare, VR, microdatorer, PCR-maskin och hydroponisk odling. Du kan även välja att certifiera dig i programmering, server-, nätverk- och säkerhetsteknik med Microsoft. Att certifiera sig är ett frivilligt och populärt komplement, då det kan hjälpa dig att sticka ut på arbetsmarknaden!
Vad ska du plugga på gymnasiet?