Hej Ingenjör!

Att jobba som ingenjör i Dalarna. Hur är det?

Ingenjörer finns i hela samhället, på en massa olika företag och myndigheter. Vi har träffat några av de ingenjörer som jobbar här i Dalarna. Vad tycker de om sitt jobb?

Eva Elfving, SSAB

Beskriv dina arbetsuppgifter?

– Jag har arbetsmiljöansvaret för de produktionslinjer som ingår i mitt avsnitt. Vi driver förbättringsprojekt för att långsiktigt och kostnadseffektivt öka anläggningarnas tillgänglighet och kvalitetsutfall samt utarbetar investeringsplaner. En annan del är att driva utveckling av olika arbetssätt för att bidra till en säker och tillförlitlig produktion.

Hur är det att jobba i Dalarna?

– Jag trivs väldigt bra med att jobba i Dalarna. Det var inget svårt val att flytta tillbaka till Dalarna efter ett par år i Stockholm. Det är nära till det mesta och speciellt för mig och min familj som är idrottsintresserade och gillar orientering, längdskidor, långfärdsskridskor med mera.

Vad är det viktigaste du har med dig från din tid på Högskolan Dalarna?

– Det var en rolig tid med mycket gemenskap. Vi pluggade alltid tillsammans vilket gjorde studierna både roligare och lättare. Jag kommer nästan bara ihåg allt bra även om det kunde vara tufft ibland. Jag hade även möjlighet att få stöttning med min idrottssatsning i det som nu kallas Dala Sports Academy.

Vad har utbildningen betytt för dig?

– En bra grund att stå på när man kommer ut i arbetslivet.

Vad har du för drömmar/mål inför framtiden?

– Svår fråga! Självklart vill jag att familjen ska få vara frisk och må bra. På jobbsidan vill jag fortsätta utvecklas och ha ett jobb som jag tycker är intressant och trivs med. Det ska vara roligt att gå till jobbet!

Conny Eriksson, Dellner Couplers

Beskriv dina arbetsuppgifter?

– Jag arbetar som gruppledare inom ett område som heter RAMS/LCC. Vi analyserar produkternas tillförlitlighet, till exempel hur ofta något går sönder och hur eventuella fel påverkar tågets förmåga att hålla tidtabellen. Vi arbetar också med frågor som rör underhåll, reservdelar och säkerhet.

Hur är det att jobba i Dalarna?

– Jag trivs bra med att jobba i Dalarna. De flesta av Dellner Couplers kunder är tågbyggare och finns utanför Sverige så det förekommer resor i jobbet. Men avståndet till Arlanda är okej.

Vad är det viktigaste du har med dig från din tid på Högskolan Dalarna?

– Den gav mig en bred och bra bas att stå på.

Vad har utbildningen betytt för dig?

– Det är tack vare utbildningen som jag har det jobb jag har idag.

Vad har du för drömmar/mål inför framtiden?

– Jag trivs bra med arbetsuppgifterna och arbetar kontinuerligt med att förbättra min kompetens inom de områden som jag har nytta av i min arbetsroll.

 

Marcus Nilsson, Rejlers

Beskriv dina arbetsuppgifter?

– Jag jobbar på Rejlers, ett företag som erbjuder tekniska konsulttjänster inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur. Mitt jobb går ut på att lösa tekniska problem åt våra kunder. Det kan till exempel innebära att konstruera om en befintlig maskin eller att göra helt nya maskiner. Det är väldigt roligt!

Hur är det att jobba i Dalarna?

– Här finns min familj och här känner jag mig hemma. Men som konsult kan man jobba i hela Sverige och även utomlands.

Du har pluggat på Högskolan Dalarna. Vad har utbildningen betytt för dig?

– Väldigt mycket! Det är först när man kommer ut i arbetslivet man lär sig ordentligt, men utan högskolan som grund hade det varit oerhört svårt.

Vad har du för drömmar/mål inför framtiden?

– I framtiden skulle jag gärna specialisera mig inom något område och kanske leda och driva större projekt på egen hand.