Företag

Teknikmässan samarbetar med ett trettiotal företag, flera teknikutbildningar och Teknikcollege. Syftet med Teknikmässan är att kunna visa upp bredden inom teknikbranschen och ge inspiration till framtida studie- och yrkesval.

Läs mer nedan om de företag/utbildningar/projekt som brukar vara med på Teknikmässan. De som är angivna med datum är anmälda och klara för deltagande 2024!

AFRY

AFRY är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning. Vi hjälper våra kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering.

Vi är 17 000 hängivna experter inom områdena infrastruktur, byggnader, industri och energi, som arbetar över hela världen för att skapa hållbara lösningar för kommande generationer.

afry.com

Aktiv Ortopedteknik

Ortopedtekniska hjälpmedel och tjänster

Ortopedteknik handlar om kombinationen människa-teknik och hjälper människor med funktionsnedsättningar genom att anpassa olika typer av hjälpmedel. Ortopedtekniska verksamhetens mål är att ge personer med funktionsnedsättning god livskvalitet genom tillgång till funktionella/adekvata hjälpmedel och tjänster. Exempel på hjälpmedel: Proteser, Ortoser, Ortopediska skor och inlägg, Sitthjälpmedel, Barnhjälpmedel, Korsetter/gördlar, Kompressionshjälpmedel.

aktivortopedteknik.se

Arctic Paper - Utställare & föreläsning 13 & 14 mars

Arctic Paper S.A. är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa. I bolaget finns tre pappersbruk varav ett finns i Grycksbo, strax utanför Falun. Pappersbruket i Grycksbo har tillverkat papper sedan 1740 och har idag drygt 300 anställda. Bruket tillverkar högkvalitativt bestruket grafiskt papper under varumärkena G-Print och Arctic. De främsta kunderna är tryckerier, bokförlag, tidningsutgivare, reklambyråer, pappersdistributörer och förpackningsföretag. 92% av produktionen går på export. De största marknaderna är Storbritannien, Tyskland, Polen och de nordiska marknaderna.

arcticpaper.com

Boliden - Utställare 13 mars

Garpenberg i Hedemora kommun är en av världens mest moderna gruvor. Det är också Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande är i drift. Här bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. Tack var ett mycket framgångsrikt prospekteringsarbete upptäcktes den stora fyndigheten Lappberget i slutet av 1990-talet, vilket räddade gruvan från nedläggning. Istället kunde Bolidens näst största investeringsprojekt någonsin genomföras i Garpenberg 2014. Då invigdes en ny produktionsanläggning som ökade produktionen från 1,5 miljoner till 2,5 miljoner ton malm per år, vilket sänkt enhetskostnaderna och stärkt Bolidens konkurrenskraft på den globala marknaden.

Investeringen innebar även utveckling av och satsning på branschledande och till stor del automatiserade tekniklösningar vilket gjort Garpenberg mer driftsäkert, miljövänligt och kostnadseffektivt. Expansionen säkrar även jobben för en lång tid framöver vilket också gynnar underleverantörer, entreprenörer och lokalsamhället.

boliden.com

Borlänge Energi - Utställare & föreläsning 13 & 14 mars

Borlänge Energi erbjuder borlängeborna värme, el, vatten och stadsnät, tar hand om avfall och avlopp samt ger borlängeborna en god stadsmiljö.

Företagets ledstjärnor är hög leveranskvalitet, miljöriktig hantering, bra service och låga priser. Genom dessa ledstjärnor levererar vi våra produkter 24 timmar om dygnet. Det är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i, idag och i många generationer framöver.

borlange-energi.se

CGI - Utställare & föreläsning 13 mars

Vill du ha 90 000 kollegor? Då ska du söka jobb på CGI. Det är ett riktigt stort konsultbolag med kontor över stora delar av jorden, bland annat i Borlänge. CGI sysslar med IT-konsulting, enkelt uttryckt. De som jobbar på CGI är alltså systemutvecklare, IT-arkitekter, projektledare, kravanalytiker, testledare, IT-strateger och affärsutvecklare inom IT. De är gänget som får alla system att funka på kontor, skolor, sjukhus och på andra håll i samhället.

cgi.se

ctek

Maximizing Battery Performance är inte bara en slogan – det är kärnan i allt vi gör och alla produkter vi tillverkar.

Det innebär att vi tänjer på gränserna för forskning och utveckling för att få ut nya batteriladdningstekniker på marknaden. 

Våra kunder förväntar sig bara det bästa av våra produkter, oavsett om de använder dem hemma, på verkstaden, som en viktig del i det dagliga arbetet eller till och med på racingbanorna. 

Vi ligger steget före konkurrenterna eftersom vi hela tiden förbättrar och tar fram nytt.

Ta en titt så ser du att hela vår organisation lever och andas detta tankesätt. Medan andra har utökat sin verksamhet bibehåller vi vår fokus på att maximera batteriprestanda.

Därför är CTEK global marknadsledare inom batterihanteringslösningar.

ctek.com

Dalaingenjör - Utställare & föreläsare 14 mars

Dalaingenjör är ett utbildningsprojekt med huvudsyfte att främja och stimulera intresset för naturvetenskap och teknik för ungdomar i hela Dalarna som går i årskurs 9 eller på gymnasiet.

Projektet möjliggörs tack vare Ljungbergsfonden och våra samverkansparter, Region Dalarna, Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna.

Tillsammans med samverkanspartners och deltagande företag ska projektet Dalaingenjör skapa ett betydelsefullt innehåll där ungdomarna ska få möta forskare, innovativa företagare och entreprenörer, som ligger i framkant vad det gäller nytänkande och hållbar utveckling. Genom dessa möten hoppas vi kunna inspirera ungdomarna till fortsatta studier och framtida yrkesmöjligheter.

Besök oss gärna i vår monter för att träffa några av Dalaingenjörerna som deltar under detta läsår!

2047.nu

Dalavind

DalaVind – Det lilla företaget med det stora uppdraget

Inget ämne är mer laddat just nu än vår energiförsörjning. Vindkraft är ett spår framåt men hur mycket bidrar den med egentligen och gör den någon nytta när det inte blåser?
Det och mycket annat kring hur ett vindkraftverk fungerar, får du svar på under vår föreläsning.

Om oss: De flesta av våra vindparker har kommit till efter lokala initiativ och DalaVind är med på hela resan. Från projektering till byggnation och slutligen eget ägande och produktion. Det viktigaste för oss är att bidra till att Dalarna blir självförsörjande på förnybar el.

dalavind.se

Dalarnas Hjälpmedelscentrum - Utställare 13 & 14 mars

Ett hjälpmedel, det är en teknisk pryl eller ett redskap som gör vardagen enklare för folk med funktionshinder. Till exempel hörapparater, rollatorer, smarta köksredskap och en hel del annat. Dalarnas Hjälpmedelscenter är ett nämndsamarbete mellan Dalarnas kommuner och Region Dalarna. De som jobbar där är duktiga på ergonomi, teknik, material och funktion. Och vilket bra jobb, där du kan hjälpa folk hela dagarna och göra det omöjliga möjligt!

regiondalarna.se

Dalelven Produktionsutveckling AB

Har du funderat över hur nya produkter blir till? Vem ritar, konstruerar, tar fram prototyper och testar dem? Det gör Dalelven. Ja, det finns andra företag som gör samma sak, men här i Dalarna finns Dalelven och de är riktigt duktiga på det här med produktutveckling. På Dalelven har de tagit fram produkter åt världsledande företag i över tio års tid. De som jobbar på Dalelven är riktigt bra på mekanik, elektronik, programmering, prototypframtagning och design.

DALELVEN.COM

dellner - Utställare & föreläsning 13 mars

Dellner is considered as one of the leading supplier of Train Connection Systems with 21 offices and workshops across the globe, with the head office in Falun, Sweden. The company provides couplers, gangways, dampers and Crash Management Systems as well as global aftermarket services for the train manufacturers and operators.

Dellner has over 80 years of experience in producing safe and reliable train connections, providing its customers the cutting-edge products. Moreover, the company is proud of 1000 employees located all over the world who contribute to the customer’s satisfaction as well as success and development of Dellner.

dellner.com

Enerco

På Enerco arbetar vi för att göra våra kunder inom svensk industri starkare. Idag är vi omkring 850 medarbetare på över 20 orter från Helsingborg i söder till Luleå i norr. Tillsammans erbjuder vi ett brett utbud av teknik- och underhållstjänster för en hållbar industri. Vår gemensamma nämnare är innovation och förändring, att varje dag söka smartare och effektivare sätt att hjälpa våra kunder att nå högre produktivitet. Och att göra det i nära partnerskap och samarbete. Vi är nämligen övertygade om att det är tillsammans som vi kan göra verklig skillnad. Nu och i framtiden.

enerco.se

Falu Energi & Vatten

Om vi verkligen vill dryga oss, så kan vi stänga av vattnet hemma hos dig när du står i duschen med tvål i ansiktet eller slå av ditt nät mitt i en spännande film. Vi kan till och med vara så taskiga att vi ser till att kvarteret där du bor svämmar över av avloppsvatten. Allt detta kan vi göra med bara ett par knapptryckningar i vårt högteknologiska kontrollrum.

Men det vill vi såklart inte!

Vårt jobb är att se till att just dom här sakerna inte inträffar och att du har det skönt och bekvämt hemma utan att du ens tänker på det.

fev.se

FM Mattson

FM Mattsson Group bedriver försäljning, tillverkning samt produktutveckling av vattenkranar och tillhörande produkter under de starka och väletablerade varumärkena FM Mattsson, Mora Armatur, Damixa, Hotbath, Aqualla och Adamsez.

Från att tillverka och lokalt sälja urverksdetaljer till Moraklockan, luskammar, pinglor, spännen och baksporrar till att idag tillverka och sälja högkvalitativa blandare med funktionell design på den globala marknaden.

FM Mattsson Mora Group koncernen är marknadsledande i norden och huvudkontoret finns i Mora, Sverige, där också all design, tillverkning och montering sker.

fmmattssongroup.com

GeBlod - Dalarna

I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Omkring 100 000 människor behöver få blod varje år. I Dalarna har vi fem blodcentraler utspridda över regionen, vi är BMA, SSK och USK som hjälps åt att se till att hela Dalarna har det blod vi behöver. Förutom att tappa blod från våra blodgivare gör vi även om helblodet till de komponenter som ges till patienter, vi analyserar blodprover från patienter som behöver blod för att se vad de har för blodgrupper och antikroppar och lämnar ut blod till de sjuka.

geblod.nu

Hitachi Energy - Utställare & föreläsning 13 & 14 mars

Hitachi Energy är en banbrytande ledare inom teknik. Våra ledande krafttekniker och digitala tekniker, avancerade automatiseringssystem och öppna digitala plattformar omvandlar våra kunders företag och är värdefulla för såväl företagens drift som deras resultat. Endast genom effektiv digitalisering av alla element i energivärdekedjan kan detta genomföras. På Hitachi Energy använder vi ledande öppna digitala plattformar för att leda våra nät in i en framtid med hållbar energi. Vi bidrar med banbrytande lösningar som gör världens elnät starkare, smartare och grönare. Resultatet är nät som är mer pålitliga, intelligenta och fokuserade på en hållbar energiframtid för alla. Genom Hitachi Energy avancerade portfölj av hållbara, digitala energilösningar kommer vi att skapa ännu mer värde för kunder som sträcker sig över energi- och industrisektorerna, till transport, IT och liv (städer).

hitachienergy.com

Högskolan Dalarna - Utställare 13 & 14 mars. Föreläsning 13 mars.

Vi tror på att skapa möten om saker som är viktiga. Vi tror på att samtala kring vad som är ett gott samhälle och vi tror också att vi kan lära oss att leva tillsammans om vi är öppna och nyfikna på vår omvärld.  På det sättet kan kunskap bli roligt och leda till en ljusare framtid.  Vi på Högskolan Dalarna arbetar tätt tillsam­mans med näringsliv och andra organisationer i Dalarna, både när det gäller vår forskning och våra utbildningar. Vi strävar efter att skapa kontakter mellan våra stu­denter och olika arbetsgivare i länet. Det ger dig möjlighet till arbetslivserfarenhet och du har goda chanser att hitta ditt drömjobb efter avslutad utbildning.

du.se

Log Max - Utställare 13 & 14 mars

Ett skördaraggregat. Det är apparaten som sitter längs ut på skogsmaskinens kran och som både fäller, kvistar och kapar träd i ett enda svep. På Log Max i Grangärde tillverkar man precis sådana skördaraggregat. Branschens bästa skördaraggregat, om du frågar folket på Log Max. Sedan företaget grundades 1980 har man enbart tillverkat utrustning för avverkning av skog. Idag är man världskända och har anläggningar i USA, Kanada, Australien, Spanien och Tyskland. Men huvudkontoret ligger alltså i Grangärde här i Dalarna. Där jobbar man med både konstruktion, tillverkning och försäljning av skördaraggregat i många olika utföranden.

logmax.com

Lugnetgymnasiet - Utställare 14 mars

På Lugnetgymnasiet finns en positiv framtidstro, där studenterna lämnar skolan med goda kunskaper och bra verktyg för framtiden. Vi erbjuder en gymnasieutbildning av hög kvalitet.

Dina studier kan kombineras med idrott, resor ut i världen, och möjligheten att prova på samt förverkliga en idé genom att driva ett UF-företag.

Vi samarbetar med näringslivet och erbjuder minst 15 veckors praktik på de yrkesförberedande programmen. Du får lära dig hur det går till ute i verkligheten samtidigt som du utbildar dig och kan knyta kontakter inför arbetslivet.

På Lugnetgymnasiet äger du ditt lärande. Du deltar aktivt i måltolkning, planering, genomförande och utvärdering av kurser och teman. Dina lärare stödjer och stimulerar med föreläsningar, handledning, laborationer och ämnesövergripande teman.

lugnetgymnasiet

NKT

NKT förbinder en grönare värld med högkvalitativ kraftkabelteknik och tar en ledande roll när världen går mot grön energi. NKT designar, tillverkar och installerar lösningar för låg-, mellan- och högspänning som möjliggör hållbar energiöverföring.

Sedan 1891 har NKT förnyat kraftkabeltekniken, från de första glödlamporna till de megawatt som skapas av förnybar energi idag.

NKT har sitt huvudkontor i Danmark och har 3 900 anställda. NKT är noterat på Nasdaq Copenhagen och omsatte 1,3 miljarder euro år 2019.

nkt.com

PlaygroundSquad - Utställare & föreläsning 13 mars

Vet du vilka DICE, Avalanche, King och Rovio är? De är en del av det svenska spelundret. Vill du vara en del av det, då kan ett första steg till din framtida yrkeskarriär vara att börja studera vid oss. PlaygroundSquad är en framgångsrik två-årig Yrkeshögskoleutbildning i Falun som har utbildat personer för spelindustrin i över 15 år. Här kan du studera speldesign, spelprogrammering och 3D-grafik. Här får man arbeta med de professionella verktyg och metoder som används hos dagens spelutvecklare. Är du kreativ och vill jobba i en het bransch, då är det här något för dig. 

playgroundsquad.com

Rejlers

Rejlers erbjuder tekniska konsulttjänster som skapar värde för kunder inom områdena: energy, buildings, telecom, industry och infra. Genom att sätta samman experter med olika kompetenser tar vi fram innovativa, affärsmässiga och hållbara lösningar. Vi gör det med allt ifrån förstudier och planering till design, konstruktion, projektering och projektledning.

REJLERS.SE

Scania - Utställare 13 & 14 mars

Scania Sverige AB är distributör för Scanias produkter och tjänster på den svenska marknaden. Företaget ansvarar idag för återförsäljare inom områdena kring Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Norrköping samt Södermanland.

Ett första steg med att jobba inom serviceyrket av tunga fordon är att välja fordon- och transportprogrammet i gymnasiet. I arbetet med tunga fordon jobbar du med problemlösning och tekniska utmaningar samt att du har en stor roll i att viktiga transporter kan fortsätta ta sig fram på vägarna. Datorn är ett av dina viktigaste arbetsverktyg och varje dag arbetar du med världsledande teknik men också nära proffsiga kollegor i ett sammansvetsat team. Genom att välja lastbilar och mobila maskiner öppnas många dörrar för framtida möjligheter, och med Scania som en potentiell arbetsplats har du hela världen framför dig.

scania.com

Soltorgsgymnasiet - Utställare 14 mars

Skolan som är känd för sin gemenskap och trivsel samt kännetecknas av hög kvalité och bred kompetens. På Soltorgsgymnasiet går ca 480 elever och här arbetar 46 lärare och övrig personal. Skolan ligger intill idrottsanläggningen Maserhallen. Vi har tre högskoleförberedande program på skolan; naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet samt tvärvetarprogrammet (HU).

Den 8 februari 1961 invigdes det Högre tekniska läroverket i Borlänge, som kom att kallas Soltorgsskolan, sedermera Soltorgsgymnasiet. Tidigare fick de ungdomar som ville ha teknisk utbildning på gymnasienivå åka till exempelvis Gävle eller Örebro.

soltorgsgymnasiet

SSAB - Utställare & föreläsning 13 & 14 mars

På SSAB i Borlänge har vi tillverkat stål sedan 1878. Idag gör vi tunnplåt som är stark och lätt och som används främst i personbilar och lastbilar men även i containrar, dumprar och vindkraftverk. Vi är 1700 som jobbar här idag och det finns cirka 300 olika yrken, allt från automationsingenjörer, it-arkitekter och ugnsoperatörer till produktutvecklare, fordonsmekaniker och elektriker.

SSAB siktar på att bli det första stålföretaget i världen att erbjuda fossilfritt stål på marknaden 2026, och att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen från vår egen verksamhet kring 2030.

ssab.se

Stora Enso - Utställare & föreläsare 13 & 14 mars

Människor världen över vill ha en mer hållbar livsstil. Stora Enso är med och gör den omställningen till vår vardag. Som The renewable materials company, är vårt löfte att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon. Vårt syfte, att skapa värde för människorna och planeten, är viktigare nu än någonsin. Vi värnar om våra medarbetare, de platser där vi har verksamhet och företaget.

I Dalarna finns Stora Enso i Falun och i Fors. På Fors Bruk tillverkas kartong till olika typer av förpackningar bl.a. choklad, kosmetika och hygienprodukter; sannolikheten att du har produkter i hemmet som är förpackade i kartong från Stora Enso Fors är stor.

storaenso.com

Tractive

En av det vanligaste reaktionerna från folk är; Va, jag hade ingen aning om att det fanns företag som ni i Borlänge.

Och så är det nog, för även om Tractive AB tillverkar två olika typer av produkter, så är inte några som finns i varje hem. Våra växellådor som säljs under varumärket Tractive Motorsport Transmission hittas i rally och racingbilar, och våra kraftfulla fjärrkontrollsstyrda maskiner som har varumärket Pentruder används i ett 40-tal länder runt om i världen för att såga och borra i betong.

Det kanske dyker upp några frågor nu. Varför sågar man i betong? Hur kan ett företag kombinera dessa två produkter? Hur skiljer sig en tävlingsväxellåda från växellådan i morsans bil? Vilken typ av utbildning behöver man för att jobba hos er? Eller någon helt annat fråga. Kom förbi så berättar vi mer!

tractive.se

Trafikverket - Utställare & föreläsare 13 & 14 mars

Vårt arbete har en direkt påverkan på samhället.
Höghastighetsjärnvägar, tunnelbyggen och salt på vägarna är några av de saker vi på Trafikverket sysslar med. Som statlig myndighet har vi ansvar för att vägar, broar, järnvägar, flygtrafik och farleder till sjöss ska funka, finnas och vara i gott skick eftersom ingen blir glad av bilköer eller inställda tåg.
Det betyder att även våra digitala vägar och IT-system är nödvändiga för att människor ska kunna mötas och att varor ska komma fram i tid. Hos oss gör du skillnad och du blir en viktig del av något stort.

trafikverket.se

Åkerströms

En fjärrkontroll är bra att ha till Tv:n, men visste du att det finns fjärrkontroller som kan styra lok eller stora lyftkranar? I Björbo, som är en by i västra Dalarna, ligger Åkerströms. I mer än 50 år har de utvecklat och tillverkat fjärrkontroller för radiostyrning av industrikranar, portar, transportband, robotar och annat som rör sig. Åkerströms säljer sina produkter över hela världen och är välkända för riktigt bra design och funktion.

akerstroms.se

En hel massa företag kommer att vara med på Teknikmässan. Du kan träffa folk som jobbar på företagen och höra dem berätta om sitt jobb.