Företag

Teknikmässan samarbetar med ett trettiotal företag och flera teknikutbildningar. Syftet med Teknikmässan är att kunna visa upp bredden inom teknikbranschen och ge inspiration till framtida studie- och yrkesval. Läs mer nedan om de företag som medverkar på Teknikmässan 2024. Utbildningarna hittar du längst ner på sidan.

AFRY - Utställare & föreläsningar 13 mars

AFRY erbjuder tjänster inom teknik, design, digitalisering och rådgivning för att accelerera omställningen till ett mer hållbart samhälle. Vi är 19 000 hängivna experter inom industri, energi- och infrastruktur, som skapar värde för kommande generationer.

afry.com

Aktiv Ortopedteknik - Utställare 13 mars

Ortopedtekniska hjälpmedel och tjänster

Ortopedteknik handlar om kombinationen människa-teknik och hjälper människor med funktionsnedsättningar genom att anpassa olika typer av hjälpmedel. Ortopedtekniska verksamhetens mål är att ge personer med funktionsnedsättning god livskvalitet genom tillgång till funktionella/adekvata hjälpmedel och tjänster. Exempel på hjälpmedel: Proteser, Ortoser, Ortopediska skor och inlägg, Sitthjälpmedel, Barnhjälpmedel, Korsetter/gördlar, Kompressionshjälpmedel.

aktivortopedteknik.se

Allgon / Åkerströms - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

En fjärrkontroll är bra att ha till Tv:n, men visste du att det finns fjärrkontroller som kan styra lok eller stora lyftkranar? I Björbo, som är en by i västra Dalarna, ligger Åkerströms. I mer än 50 år har de utvecklat och tillverkat fjärrkontroller för radiostyrning av industrikranar, portar, transportband, robotar och annat som rör sig. Åkerströms säljer sina produkter över hela världen och är välkända för riktigt bra design och funktion.

akerstroms.se

Arctic paper - Utställare 13 & 14 mars. Föreläsningar 14 mars.

Arctic Paper koncernen är ett europeiskt företag och en ledande tillverkare av högkvalitativt grafiskt finpapper och pappersmassa, med fokus på tillväxt även inom biobaserade förpackningslösningar och fossilfri energi. Vi är övertygade om att en variation i människors bakgrunder och färdigheter skapar både en berikande arbetsplats och företagets framgång. Våra arbetsplatser finns i Göteborg, Munkedal, Grycksbo och Kostrzyn (Polen). Tillsammans är vi 1200 engagerade medarbetare som tillsammans arbetar mot en hållbar framtid.

arcticpaper.se

Boliden - Utställare & föreläsningar 13 mars

Garpenberg i Hedemora kommun är en av världens mest moderna gruvor. Det är också Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande är i drift. Här bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. Tack var ett mycket framgångsrikt prospekteringsarbete upptäcktes den stora fyndigheten Lappberget i slutet av 1990-talet, vilket räddade gruvan från nedläggning. Istället kunde Bolidens näst största investeringsprojekt någonsin genomföras i Garpenberg 2014. Då invigdes en ny produktionsanläggning som ökade produktionen från 1,5 miljoner till 2,5 miljoner ton malm per år, vilket sänkt enhetskostnaderna och stärkt Bolidens konkurrenskraft på den globala marknaden.

Investeringen innebar även utveckling av och satsning på branschledande och till stor del automatiserade tekniklösningar vilket gjort Garpenberg mer driftsäkert, miljövänligt och kostnadseffektivt. Expansionen säkrar även jobben för en lång tid framöver vilket också gynnar underleverantörer, entreprenörer och lokalsamhället.

boliden.com

Borlänge Energi - Utställare 13 & 14 mars. Föreläsningar 13 mars.

Borlänge Energi erbjuder borlängeborna värme, el, vatten och stadsnät, tar hand om avfall och avlopp samt ger borlängeborna en god stadsmiljö.

Företagets ledstjärnor är hög leveranskvalitet, miljöriktig hantering, bra service och låga priser. Genom dessa ledstjärnor levererar vi våra produkter 24 timmar om dygnet. Det är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i, idag och i många generationer framöver.

borlange-energi.se

Byggpartner - Utställare 13 & 14 mars.

ByggPartner är ett byggföretag med basen i Dalarna och verksamhet i Mellansverige. Våra vanligaste projekt är bostäder samt olika typer av samhällsfastigheter som till exempel skolor, förskolor, idrottshallar och vårdlokaler. Vi är en etablerad träbyggare som genomfört ett flertal stora träprojekt genom åren.

På ByggPartner kan den som vill få möjlighet att växa och utvecklas, komma till tals och bidra till förbättring. ByggPartner är det lilla, stora byggföretaget. Vi ska upplevas som familjära och informella, men samtidigt effektiva och proffsiga. Vårt arbetssätt präglas av sunda värderingar, samverkan och enkelhet.

byggpartner.se

CGI - Utställare & föreläsningar 13 mars

Vill du ha 90 000 kollegor? Då ska du söka jobb på CGI. Det är ett riktigt stort konsultbolag med kontor över stora delar av jorden, bland annat i Borlänge. CGI sysslar med IT-konsulting, enkelt uttryckt. De som jobbar på CGI är alltså systemutvecklare, IT-arkitekter, projektledare, kravanalytiker, testledare, IT-strateger och affärsutvecklare inom IT. De är gänget som får alla system att funka på kontor, skolor, sjukhus och på andra håll i samhället.

cgi.se

Dalarnas Hjälpmedelscentrum - Utställare 13 & 14 mars

Ett hjälpmedel, det är en teknisk pryl eller ett redskap som gör vardagen enklare för folk med funktionshinder. Till exempel hörapparater, rollatorer, smarta köksredskap och en hel del annat. Dalarnas Hjälpmedelscenter är ett nämndsamarbete mellan Dalarnas kommuner och Region Dalarna. De som jobbar där är duktiga på ergonomi, teknik, material och funktion. Och vilket bra jobb, där du kan hjälpa folk hela dagarna och göra det omöjliga möjligt!

regiondalarna.se

Dalelven Produktionsutveckling - Utställare & föreläsningar 13 mars

Har du funderat över hur nya produkter blir till? Vem ritar, konstruerar, tar fram prototyper och testar dem? Det gör Dalelven. Ja, det finns andra företag som gör samma sak, men här i Dalarna finns Dalelven och de är riktigt duktiga på det här med produktutveckling. På Dalelven har de tagit fram produkter åt världsledande företag i över tio års tid. De som jobbar på Dalelven är riktigt bra på mekanik, elektronik, programmering, prototypframtagning och design.

DALELVEN.COM

dellner - Utställare 13 mars

Dellner is considered as one of the leading supplier of Train Connection Systems with 21 offices and workshops across the globe, with the head office in Falun, Sweden. The company provides couplers, gangways, dampers and Crash Management Systems as well as global aftermarket services for the train manufacturers and operators.

Dellner has over 80 years of experience in producing safe and reliable train connections, providing its customers the cutting-edge products. Moreover, the company is proud of 1000 employees located all over the world who contribute to the customer’s satisfaction as well as success and development of Dellner.

dellner.com

Falu Energi & Vatten - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

Vill du jobba i en framtidsbransch?

Välkommen till Falun Energi & Vatten AB, vi är ett företag som vill ligga i framkant och vara en förebild i energibranschen med hållbarhet i fokus i allt det vi gör. Vi har ett stort ansvar för kommuninvånarna i Falun, där vi säkerställer el, värme & kyla, vatten & avlopp, återvinning och bredband till våra kunder!

Vi ser till att det kommer vatten när du ska duscha, eller att avloppsystemet fungerar när du varit på toaletten och att du har ström i uttagen när du behöver det.

Hos oss jobbar ex. drifttekniker, elnätsingenjörer, projektledare, VA-ingenjörer, sopbilschaufförer, elmontörer, HR-personal, ekonomer & IT-arkitekter.

fev.se

Hitachi Energy - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

Hitachi Energy är en banbrytande ledare inom teknik. Våra ledande krafttekniker och digitala tekniker, avancerade automatiseringssystem och öppna digitala plattformar omvandlar våra kunders företag och är värdefulla för såväl företagens drift som deras resultat. Endast genom effektiv digitalisering av alla element i energivärdekedjan kan detta genomföras. På Hitachi Energy använder vi ledande öppna digitala plattformar för att leda våra nät in i en framtid med hållbar energi. Vi bidrar med banbrytande lösningar som gör världens elnät starkare, smartare och grönare. Resultatet är nät som är mer pålitliga, intelligenta och fokuserade på en hållbar energiframtid för alla. Genom Hitachi Energy avancerade portfölj av hållbara, digitala energilösningar kommer vi att skapa ännu mer värde för kunder som sträcker sig över energi- och industrisektorerna, till transport, IT och liv (städer).

hitachienergy.com

INTEC - Föreläsningar 13 & 14 mars

INTEC är ett konsultföretag som arbetar med tekniska lösningar för ett hållbart samhälle. Företaget erbjuder tjänster inom byggnader, industri och infrastruktur, från strategisk rådgivning till teknisk kompetens och innovativ teknik. INTEC har kontor i Sverige och Norge, och kan erbjuda kunderna ett brett tjänsteutbud och hög flexibilitet. INTEC är ett ungt företag med erfarna medarbetare som har engagemang och framåtanda. Företagets vision är att tänka bortom det förväntade och skapa förändring på riktigt. INTEC är Beyond Engineering.

intec.se

Laboratoriemedicin Dalarna / GeBlod - Utställare 13 & 14 mars

I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Omkring 100 000 människor behöver få blod varje år. I Dalarna har vi fem blodcentraler utspridda över regionen, vi är BMA, SSK och USK som hjälps åt att se till att hela Dalarna har det blod vi behöver. Förutom att tappa blod från våra blodgivare gör vi även om helblodet till de komponenter som ges till patienter, vi analyserar blodprover från patienter som behöver blod för att se vad de har för blodgrupper och antikroppar och lämnar ut blod till de sjuka.

geblod.nu

Log Max - Utställare 13 & 14 mars

Ett skördaraggregat. Det är apparaten som sitter längs ut på skogsmaskinens kran och som både fäller, kvistar och kapar träd i ett enda svep. På Log Max i Grangärde tillverkar man precis sådana skördaraggregat. Branschens bästa skördaraggregat, om du frågar folket på Log Max. Sedan företaget grundades 1980 har man enbart tillverkat utrustning för avverkning av skog. Idag är man världskända och har anläggningar i USA, Kanada, Australien, Spanien och Tyskland. Men huvudkontoret ligger alltså i Grangärde här i Dalarna. Där jobbar man med både konstruktion, tillverkning och försäljning av skördaraggregat i många olika utföranden.

logmax.com

Mondo - Utställare 13 & 14 mars

Mondo arkitekter är ett regionalt arkitektkontor som ligger i framkant vad gäller god och hållbar arkitektur. Kontoret ligger i Falun och har 24 anställda, både arkitekter och byggnadsingenjörer, och i år firar företaget 40 år. Som en part i samhällets byggande tar vi ansvar för utvecklingen av hållbar arkitektur och att kvaliteten i våra tjänster och produkter är hög. Vår vision är att vara regionens bästa arkitektkontor och våra värderingar är hög arkitektonisk kvalitet, professionalism, human arbetsbelastning, stark team-känsla, yrkesstolthet, jämställdhet, strävan efter ständig förbättring, entreprenörsanda, kundnöjdhet och miljömedvetenhet. Mondo jobbar aktivt med att vara en viktig aktör inom näringslivet och vi samarbetar inom olika nätverk så som ByggDialog Dalarna, Women Building Sweden och Teknikcollege.

mondo.se

NKT - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

På NKT har vi gjort det till vårt syfte att ansluta en grönare värld genom att leverera den kraftkabelteknologi som är nödvändig för den gröna omvandlingen. NKT designar, tillverkar och installerar lösningar för låg-, mellan- och högspänning som möjliggör hållbar energiöverföring.

Sedan 1891 har NKT förnyat kraftkabeltekniken, från de första glödlamporna till de megawatt som skapas av förnybar energi idag.

NKT har sitt huvudkontor i Danmark och har drygt 4500 anställda. NKT är noterat på Nasdaq Copenhagen och har kontor och produktion i över 16 länder runt om i världen.

En del av vår resa är att ständigt minska vår miljöpåverkan och bli ett utsläppsfritt företag. Vi kommer att bli ett netto-nollutsläppsföretag senast 2050.

nkt.com

Norconsult - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

Norconsult är ett av Nordens ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad som kombinerar ingenjörskonst, arkitektur och digital expertis i projekt av alla storlekar, för privata och offentliga kunder.
Genom innovation och samarbete, och med vårt syfte ”Varje dag förbättrar vi vardagen”, söker vi ständigt efter hållbara, effektiva och samhällsnyttiga lösningar.

Vi erbjuder specialistkompetens inom bygg och fastighet, infrastruktur, arkitektur, energi, vatten och avlopp, industri, miljö och digitalisering och en del annat som får livet att fungera. Med cirka 6 200 medarbetare på över 130 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen och Finland kombinerar vi tvärfacklig expertis med lokal närvaro.

norconsult.se

PlaygroundSquad - Utställare & föreläsningar 13 mars

Vet du vilka DICE, Avalanche, King och Rovio är? De är spelstudios, och en del av det svenska spelundret. Om du vill vara en del av det bör du börja plugga spelutveckling hos oss! PlaygroundSquad (PSQ) är en framgångsrik tre-årig YH-utbildning i Falun som har utbildat för spelindustrin i över 20 år. Här kan du bli Game Artist, Game Designer eller Game Programmer, du väljer ditt eget spår! Arbeta med de professionella verktygen och metoderna som används i branschen bland dagens spelutvecklare. Är du kreativ och vill jobba i en het bransch, då är det här något för dig!

playgroundsquad.com

Rejlers - Utställare & föreläsningar 13 mars

Rejlers erbjuder tekniska konsulttjänster som skapar värde för kunder inom områdena: energy, buildings, telecom, industry och infra. Genom att sätta samman experter med olika kompetenser tar vi fram innovativa, affärsmässiga och hållbara lösningar. Vi gör det med allt ifrån förstudier och planering till design, konstruktion, projektering och projektledning.

REJLERS.SE

Scania - Utställare 14 mars

Scania Sverige AB är distributör för Scanias produkter och tjänster på den svenska marknaden. Företaget ansvarar idag för återförsäljare inom områdena kring Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Norrköping samt Södermanland.

Ett första steg med att jobba inom serviceyrket av tunga fordon är att välja fordon- och transportprogrammet i gymnasiet. I arbetet med tunga fordon jobbar du med problemlösning och tekniska utmaningar samt att du har en stor roll i att viktiga transporter kan fortsätta ta sig fram på vägarna. Datorn är ett av dina viktigaste arbetsverktyg och varje dag arbetar du med världsledande teknik men också nära proffsiga kollegor i ett sammansvetsat team. Genom att välja lastbilar och mobila maskiner öppnas många dörrar för framtida möjligheter, och med Scania som en potentiell arbetsplats har du hela världen framför dig.

scania.com

Setra Trävaror - Utställare 13 mars

Vi på Setra vill göra affärer som fler än vi tjänar på – våra kunder, samhället och naturen. När en verksamhet är lönsam för alla, kallar vi det för Grönsamhet. Vi vill vara grönsamma.

Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. I våra anläggningar förädlar vi skogsråvara till klimatvänliga, högförädlade produkter såsom limträ, hyvlat, komponenter och KL-trä för byggande och boende på en global marknad.

Vårt timmer har sitt ursprung i ansvarsfullt brukade skogar i några av världens bästa råvaruområden för barrträ. Vi säljer även bioprodukter såsom bark, flis och spån till kunder inom pappers- och massaindustrin samt till energiframställning.

Vi är ca 800 anställda och omsätter ca 4 miljarder kronor. Omkring 65 procent av omsättningen utgörs av export till Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Asien.

På Setra får du vara med och utveckla framtidens material: trä. För trä är det enda förnybara byggmaterialet – och därmed en del av lösningen på dagens klimatproblem.

setragroup.com

SKANSKA - Utställare 13 & 14 mars

Skanska är ett av Sveriges största byggföretag med drygt 8 000 medarbetare i Sverige och mer än 28 000 runt om i världen. Vi finns in tio länder i Europa och är verksamma i USA.
Skanskas verksamhet är uppdelad i bygg- och anläggningsverksamhet, bostadsutveckling, kommersiell fastighetsutveckling.
Skanska bygger hållbara samhällen. Vi ska vara det ledande byggföretaget inom bostäder, kommersiella lokaler och infrastrukturprojekt. Vi driver utvecklingen framåt inom byggteknik, miljö och hållbarhet.
Uppförandekoden (Code of Conduct) är ett av Skanskas viktigaste verktyg. Den reglerar hur vi som Skanska-medarbetare ska uppträda och vad vi kan förvänta oss från vår leverantörskedja och andra partner.

skanska.se

SSAB - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

På SSAB i Borlänge har vi tillverkat stål sedan 1878. Idag gör vi tunnplåt som är stark och lätt och som används främst i personbilar och lastbilar men även i containrar, dumprar och vindkraftverk. Vi är 1700 som jobbar här idag och det finns cirka 300 olika yrken, allt från automationsingenjörer, it-arkitekter och ugnsoperatörer till produktutvecklare, fordonsmekaniker och elektriker.

SSAB siktar på att bli det första stålföretaget i världen att erbjuda fossilfritt stål på marknaden 2026, och att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen från vår egen verksamhet kring 2030.

ssab.se

Stora Enso - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

Människor världen över vill ha en mer hållbar livsstil. Stora Enso är med och gör den omställningen till vår vardag. Som The renewable materials company, är vårt löfte att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon. Vårt syfte, att skapa värde för människorna och planeten, är viktigare nu än någonsin. Vi värnar om våra medarbetare, de platser där vi har verksamhet och företaget.

I Dalarna finns Stora Enso i Falun och i Fors. På Fors Bruk tillverkas kartong till olika typer av förpackningar bl.a. choklad, kosmetika och hygienprodukter; sannolikheten att du har produkter i hemmet som är förpackade i kartong från Stora Enso Fors är stor.

storaenso.com

Stora Tunabyggen - Utställare 14 mars

AB Stora Tunabyggen är ett allmännyttigt bostadsbolag som med rätt kompetens bygger, äger samt förvaltar prisvärda bostäder och lokaler i Borlänge. Vi tillhandahåller ett varierat bostadsutbud av god kvalitet och erbjuder hyresgäster möjlighet till boendeinflytande i bolaget. Verksamheten bygger på affärsmässighet samt miljömässig och social hållbar utveckling. Tunabyggen verkar för att Borlänge ska uppfattas som en attraktiv kommun att bo i och driva näringsverksamhet. Tunabyggen, möjligheternas boende!

tunabyggen.se

Tenstar - Utställare & föreläsningar 13 mars

Tenstar Simulation har en uttalad vision att förändra världen. Genom att ta fram simulatorer för utbildning bidrar vi till en mer effektiv, säker och grön övningsmiljö för framtidens förare av maskiner och fordon. Vi tar fram smarta lösningar inom jordbruk, anläggning, transport, trafik och skogsbruk. Med ett unikt utvecklingsteam, bestående av civilingenjörer och spelutvecklare, har vi möjlighet att erbjuda en produkt med grafik, pedagogik och upplevelse i världsklass. Resten av vårt team jobbar med produktion, sälj, marknadsföring och support – med fokus Europa, men med försäljning över hela världen.

tenstarsimulation.com

 

 

 

Tractive - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

En av det vanligaste reaktionerna från folk är; Va, jag hade ingen aning om att det fanns företag som ni i Borlänge.

Och så är det nog, för även om Tractive AB tillverkar två olika typer av produkter, så är inte några som finns i varje hem. Våra växellådor som säljs under varumärket Tractive Motorsport Transmission hittas i rally och racingbilar, och våra kraftfulla fjärrkontrollsstyrda maskiner som har varumärket Pentruder används i ett 40-tal länder runt om i världen för att såga och borra i betong.

Det kanske dyker upp några frågor nu. Varför sågar man i betong? Hur kan ett företag kombinera dessa två produkter? Hur skiljer sig en tävlingsväxellåda från växellådan i morsans bil? Vilken typ av utbildning behöver man för att jobba hos er? Eller någon helt annat fråga. Kom förbi så berättar vi mer!

tractive.se

Trafikverket IKT - Utställare & föreläsningar 13 & 14 mars

Vårt arbete har en direkt påverkan på samhället.
Höghastighetsjärnvägar, tunnelbyggen och salt på vägarna är några av de saker vi på Trafikverket sysslar med. Som statlig myndighet har vi ansvar för att vägar, broar, järnvägar, flygtrafik och farleder till sjöss ska funka, finnas och vara i gott skick eftersom ingen blir glad av bilköer eller inställda tåg.
Det betyder att även våra digitala vägar och IT-system är nödvändiga för att människor ska kunna mötas och att varor ska komma fram i tid. Hos oss gör du skillnad och du blir en viktig del av något stort.

trafikverket.se

Ung Företagsamhet - Utställare 13 & 14 mars. Föreläsningar 13 mars.

Vill du ha en bättre framtid? Börja träna nu!

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

På gymnasiet ger vi dig möjligheten att driva ett UF-företag. Det innebär att du under ett läsår får prova på att driva ett eget företag. På riktigt!

UF-företagande förbereder dig för framtiden oavsett vad du väljer att göra sedan. Många arbetsgivare ser det som ett stort plus om det står UF-företagande i ditt CV.

Ta gärna del av vår föreläsning den 13 mars för att få mer inspiration och kom och fråga oss vid vår monter!

ungforetagsamhet.se/dalarna


UTBILDNINGAR & SKOLOR

Här nedan presenteras de utbildningar och skolor som medverkar på Teknikmässan.


Hushagsgymnasiet - Utställare 14 mars

I nära samarbete med näringslivet, utbildar vi på Hushagsgymnasiet elever inom Bygg- och anläggnings-, El- och energi-, Fordons- och transport-, Industritekniska, Restaurang- och livsmedels- samt VVS- och fastighetsprogrammet. Efter fullföljd och godkänd utbildning går eleverna ut med en yrkesexamen. Alla som vill har dessutom, under gymnasietiden, möjlighet att läsa de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

På Hushagsgymnasiet finns sex nationella yrkesprogram med möjlighet till olika yrkesutgångar.

Läs mer om våra program via länken nedan.

hushagsgymnasiet

Högskolan Dalarna - Utställare 13 & 14 mars. Föreläsningar 13 mars.

Vi tror på att skapa möten om saker som är viktiga. Vi tror på att samtala kring vad som är ett gott samhälle och vi tror också att vi kan lära oss att leva tillsammans om vi är öppna och nyfikna på vår omvärld.  På det sättet kan kunskap bli roligt och leda till en ljusare framtid.  Vi på Högskolan Dalarna arbetar tätt tillsam­mans med näringsliv och andra organisationer i Dalarna, både när det gäller vår forskning och våra utbildningar. Vi strävar efter att skapa kontakter mellan våra stu­denter och olika arbetsgivare i länet. Det ger dig möjlighet till arbetslivserfarenhet och du har goda chanser att hitta ditt drömjobb efter avslutad utbildning.

du.se

Lugnetgymnasiet - Utställare 14 mars

På Lugnetgymnasiet finns en positiv framtidstro, där studenterna lämnar skolan med goda kunskaper och bra verktyg för framtiden. Vi erbjuder en gymnasieutbildning av hög kvalitet.

Dina studier kan kombineras med idrott, resor ut i världen, och möjligheten att prova på samt förverkliga en idé genom att driva ett UF-företag.

Vi samarbetar med näringslivet och erbjuder minst 15 veckors praktik på de yrkesförberedande programmen. Du får lära dig hur det går till ute i verkligheten samtidigt som du utbildar dig och kan knyta kontakter inför arbetslivet.

På Lugnetgymnasiet äger du ditt lärande. Du deltar aktivt i måltolkning, planering, genomförande och utvärdering av kurser och teman. Dina lärare stödjer och stimulerar med föreläsningar, handledning, laborationer och ämnesövergripande teman.

lugnetgymnasiet

Soltorgsgymnasiet - Utställare 14 mars

Skolan som är känd för sin gemenskap och trivsel samt kännetecknas av hög kvalité och bred kompetens. På Soltorgsgymnasiet går ca 480 elever och här arbetar 46 lärare och övrig personal. Skolan ligger intill idrottsanläggningen Maserhallen. Vi har tre högskoleförberedande program på skolan; naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet samt tvärvetarprogrammet (HU).

Den 8 februari 1961 invigdes det Högre tekniska läroverket i Borlänge, som kom att kallas Soltorgsskolan, sedermera Soltorgsgymnasiet. Tidigare fick de ungdomar som ville ha teknisk utbildning på gymnasienivå åka till exempelvis Gävle eller Örebro.

soltorgsgymnasiet

En hel massa företag kommer att vara med på Teknikmässan. Du kan träffa folk som jobbar på företagen och höra dem berätta om sitt jobb.