Företag

Teknikmässan samarbetar med ett trettiotal företag, flera teknikutbildningar och Teknikcollege. Syftet med Teknikmässan är att kunna visa upp bredden inom teknikbranschen och ge inspiration till framtida studie- och yrkesval. Läs gärna mer om våra samarbetspartners nedan.

AFRY

AFRY är ett internationellt företag inom teknik, design och rådgivning. Vi hjälper våra kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering.

Vi är 17 000 hängivna experter inom områdena infrastruktur, byggnader, industri och energi, som arbetar över hela världen för att skapa hållbara lösningar för kommande generationer.

afry.com

Aktiv Ortopedteknik

Ortopedtekniska hjälpmedel och tjänster

Ortopedteknik handlar om kombinationen människa-teknik och hjälper människor med funktionsnedsättningar genom att anpassa olika typer av hjälpmedel. Ortopedtekniska verksamhetens mål är att ge personer med funktionsnedsättning god livskvalitet genom tillgång till funktionella/adekvata hjälpmedel och tjänster. Exempel på hjälpmedel: Proteser, Ortoser, Ortopediska skor och inlägg, Sitthjälpmedel, Barnhjälpmedel, Korsetter/gördlar, Kompressionshjälpmedel.

aktivortopedteknik.se

Artic Paper

Arctic Paper S.A. är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa. I bolaget finns tre pappersbruk varav ett finns i Grycksbo, strax utanför Falun. Pappersbruket i Grycksbo har tillverkat papper sedan 1740 och har idag drygt 300 anställda. Bruket tillverkar högkvalitativt bestruket grafiskt papper under varumärkena G-Print och Arctic. De främsta kunderna är tryckerier, bokförlag, tidningsutgivare, reklambyråer, pappersdistributörer och förpackningsföretag. 92% av produktionen går på export. De största marknaderna är Storbritannien, Tyskland, Polen och de nordiska marknaderna.

arcticpaper.com

Bilmetro

Vill du jobba i en framtidsbransch? Biltekniken utvecklas ständigt och hos oss får du möjligheten att jobba med några av marknadens främsta varumärken som Volkswagen, Audi, Skoda och Scania. Rekryteringsbehovet av arbetskraft ökar kraftigt i branschen, totalt kommer det att behöva rekryteras 5800 personer de kommande tre åren.

Yrkesroller vi representerar är bl.a. Fordonstekniker, Skadetekniker, Servicerådgivare och Säljare.

Vi finns på sex orter i Dalarna, fyra orter i Gävleborg och på en ort i Uppland.

bilmetro.se

Boliden

Metaller finns nästan överallt, i en hel massa prylar som vi använder dagligen. En stor del av alla dessa metaller produceras av Boliden. Det är ett svenskt företag som började sin verksamhet 1924 i byn Boliden, utanför Skellefteå. Idag är Boliden ett av världens största företag inom gruvdrift och produktion av metaller. Boliden är också riktigt bra på återvinning av metaller som finns i elektronik. Här i Dalarna driver Boliden gruvan i Garpenberg, där man bryter zink, bly, guld och andra metaller.

boliden.com

Borlänge Energi

Borlänge Energi erbjuder borlängeborna värme, el, vatten och stadsnät, tar hand om avfall och avlopp samt ger borlängeborna en god stadsmiljö.

Företagets ledstjärnor är hög leveranskvalitet, miljöriktig hantering, bra service och låga priser. Genom dessa ledstjärnor levererar vi våra produkter 24 timmar om dygnet. Det är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i, idag och i många generationer framöver.

borlange-energi.se

Borlänge Science Festival

Teknik- och vetenskapsfestivalen Borlänge Science Festival arrangerades för första gången hösten 2019. Idé och inspiration till att arrangera en vetenskapsfestival kommer från Manchester och Edinburgh. Manchester är precis som Borlänge en industri- och musikstad, som med tiden har utvecklats inom teknik och vetenskap. Idag finns Storbritanniens största vetenskapsfestival i Manchester. Vi vill med vår festival berätta om Borlänges alla styrkor inom teknik och vetenskap. Målet är att inspirera till nyfikenhet samt utveckla befintliga intressen inom dessa områden. Festivalen är öppen för alla samt med fri entré och kostnadsfria aktiviteter.

borlangesciencefestival.se

 

BYGGSTAR

BYGG din framtid! Byggbranschen är förmodligen den äldsta branschen av alla. Det har byggds i olika former sen urminnes tider. Byggbranschen är också den modernaste och mest nytänkande branschen som finns. Vi på BYGGSTAR kommer beskriva hur DU kan bygga din egen framtid mot att bygga hus, broar, vägar, tunnlar eller bli målare. Dina möjligheter inom byggbranschen är oändliga. Roligt och inspirerande för både killar och tjejer. Varmt välkommen till oss på BYGGSTAR.

byggstar.se

CGI

Vill du ha 64 999 kollegor? Då ska du söka jobb på CGI. Det är ett riktigt stort konsultbolag med kontor över nästan hela jorden, bland annat i Borlänge. CGI sysslar med IT-konsulting, enkelt uttryckt. De som jobbar på CGI är alltså IT-arkitekter, IT-strateger och affärsutvecklare inom IT. De är gänget som får alla datorer att funka på kontor, skolor, sjukhus och på andra håll i samhället. 

cgi.se

ctek

Maximizing Battery Performance är inte bara en slogan – det är kärnan i allt vi gör och alla produkter vi tillverkar.

Det innebär att vi tänjer på gränserna för forskning och utveckling för att få ut nya batteriladdningstekniker på marknaden. 

Våra kunder förväntar sig bara det bästa av våra produkter, oavsett om de använder dem hemma, på verkstaden, som en viktig del i det dagliga arbetet eller till och med på racingbanorna. 

Vi ligger steget före konkurrenterna eftersom vi hela tiden förbättrar och tar fram nytt.

Ta en titt så ser du att hela vår organisation lever och andas detta tankesätt. Medan andra har utökat sin verksamhet bibehåller vi vår fokus på att maximera batteriprestanda.

Därför är CTEK global marknadsledare inom batterihanteringslösningar.

ctek.com

Dalarna Science Park

Allt börjar med en idé! Har du en företagsidé och vill testa den för att se om det funkar? Inkubatorn hjälper dig så att du har en möjlighet att nå dina drömmar. Framtidens företagande kännetecknas av hållbarhet, innovationer som kan bidra till att nå FN:s globala mål och lösa vår tids stora frågor. Har du en idé om en bättre värld? Kom och prova din idé hos oss!

dalarnasciencepark.se

Dalarnas Hjälpmedelscentrum

Ett hjälpmedel, det är en teknisk pryl eller ett redskap som gör vardagen enklare för folk med funktionshinder. Till exempel hörapparater, rollatorer, smarta köksredskap och en hel del annat. Dalarnas Hjälpmedelscenter är ett nämndsamarbete mellan Dalarnas kommuner och Region Dalarna. De som jobbar där är duktiga på ergonomi, teknik, material och funktion. Och vilket bra jobb, där du kan hjälpa folk hela dagarna och göra det omöjliga möjligt!

regiondalarna.se

Dalelven Produktionsutveckling AB

Har du funderat över hur nya produkter blir till? Vem ritar, konstruerar, tar fram prototyper och testar dem? Det gör Dalelven. Ja, det finns andra företag som gör samma sak, men här i Dalarna finns Dalelven och de är riktigt duktiga på det här med produktutveckling. På Dalelven har de tagit fram produkter åt världsledande företag i över tio års tid. De som jobbar på Dalelven är riktigt bra på mekanik, elektronik, programmering, prototypframtagning och design.

DALELVEN.SE

dellner

Dellner is considered as one of the leading supplier of Train Connection Systems with 20 offices and workshops across the globe, with the head office in Falun, Sweden. The company provides couplers, gangways, hatches, dampers and Crash Management Systems as well as global aftermarket services for the train manufacturers and operators.

Dellner has over 77 years of experience in producing safe and reliable train connections, providing its customers the cutting-edge products. In 2017 the turnover (180 MEUR) increased by 50% compared to the previous year which showed a fast growth and vast opportunities ahead of Dellner. Moreover, the company is proud of 900 employees located all over the world who contribute to the customer’s satisfaction as well as success and development of Dellner.

dellner.com

Enerco

Enerco grundades utifrån en ny idé – att bygga ett företag där storbolagens struktur och ordning förenas med entreprenörens snabbfotade kundfokus. Företaget erbjuder högkvalitativa teknik- och underhållstjänster för industrin och finns på sju orter i Mellansverige och har cirka 500 medarbetare.

enerco.se

Falu Energi & Vatten

Om vi verkligen vill dryga oss, så kan vi stänga av vattnet hemma hos dig när du står i duschen med tvål i ansiktet eller slå av ditt nät mitt i en spännande film. Vi kan till och med vara så taskiga att vi ser till att kvarteret där du bor svämmar över av avloppsvatten. Allt detta kan vi göra med bara ett par knapptryckningar i vårt högteknologiska kontrollrum.

Men det vill vi såklart inte!

Vårt jobb är att se till att just dom här sakerna inte inträffar och att du har det skönt och bekvämt hemma utan att du ens tänker på det.

fev.se

GeBlod - Dalarna

I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Omkring 100 000 människor behöver få blod varje år. I Dalarna har vi fem blodcentraler utspridda över regionen, vi är BMA, SSK och USK som hjälps åt att se till att hela Dalarna har det blod vi behöver. Förutom att tappa blod från våra blodgivare gör vi även om helblodet till de komponenter som ges till patienter, vi analyserar blodprover från patienter som behöver blod för att se vad de har för blodgrupper och antikroppar och lämnar ut blod till de sjuka.

geblod.nu

GIS & Mätning- Falu/Borlänge kommun

Vi arbetar med att avbilda verkligheten i olika former av kartor och modeller med hjälp av laserskanner, UAV, GPS och totalstation.
Den geografiska information som vi samlar in hanteras och lagras i databaser för att sen användas i analyser och visualiseringar till underlag för att kommunernas beslutsfattare ska kunna ta bra beslut.

GIS & Mätning Falu kommun

GIS & Mätning Borlänge kommun

Granitor

Inom Granitor (tidigare Midroc) finns det många olika jobbmöjligheter. Vi jobbar med el- och datainstallationer/-service, säkerhetslösningar, fastighetsautomation, instrumentmontage, mekaniskt underhåll, traverser, kranar och portar samt hissar. Hos oss finns många olika roller; elektriker, tekniker, konstruktörer, programmerare, projektledare, kalkylatorer/beräknare, ingenjörer, verkstadsmontörer och mekaniker är några roller. Det betyder att vi har en mängd kompetens inom företaget och karriärvägarna är många. Vi är ungefär 2 300 medarbetare och finns i hela Sverige och även i Norge. I Dalarna är vi cirka 300 medarbetare. Majoriteten av oss är utbildade elektriker och vi ser elektrikeryrket som ett framtidsyrke. Kom och träffa oss så berättar vi mer!

Granitor.se

Hitachi Energy

Hitachi Energy är en banbrytande ledare inom teknik. Våra ledande krafttekniker och digitala tekniker, avancerade automatiseringssystem och öppna digitala plattformar omvandlar våra kunders företag och är värdefulla för såväl företagens drift som deras resultat. Endast genom effektiv digitalisering av alla element i energivärdekedjan kan detta genomföras. På Hitachi Energy använder vi ledande öppna digitala plattformar för att leda våra nät in i en framtid med hållbar energi. Vi bidrar med banbrytande lösningar som gör världens elnät starkare, smartare och grönare. Resultatet är nät som är mer pålitliga, intelligenta och fokuserade på en hållbar energiframtid för alla. Genom Hitachi Energy avancerade portfölj av hållbara, digitala energilösningar kommer vi att skapa ännu mer värde för kunder som sträcker sig över energi- och industrisektorerna, till transport, IT och liv (städer).

hitachienergy.com

Högskolan Dalarna

Vi tror på att skapa möten om saker som är viktiga. Vi tror på att samtala kring vad som är ett gott samhälle och vi tror också att vi kan lära oss att leva tillsammans om vi är öppna och nyfikna på vår omvärld.  På det sättet kan kunskap bli roligt och leda till en ljusare framtid.  Vi på Högskolan Dalarna arbetar tätt tillsam­mans med näringsliv och andra organisationer i Dalarna, både när det gäller vår forskning och våra utbildningar. Vi strävar efter att skapa kontakter mellan våra stu­denter och olika arbetsgivare i länet. Det ger dig möjlighet till arbetslivserfarenhet och du har goda chanser att hitta ditt drömjobb efter avslutad utbildning.

du.se

Lantmäteriet

Lantmäteriet – koll på läget!

Lantmäteriet finns i hela landet och är den myndighet som kartlägger Sverige. Vi ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och försörjer samhället med information om geografi och fastigheter samt bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling.

Hos oss får du utvecklas i en viktig samhällsfunktion där din kompetens och ditt engagemang är vår främsta resurs. Lantmäteriet är platsen för dig som vill växa!

lantmateriet.se

Log Max

Ett skördaraggregat. Det är apparaten som sitter längs ut på skogsmaskinens kran och som både fäller, kvistar och kapar träd i ett enda svep. På Log Max i Grangärde tillverkar man precis sådana skördaraggregat. Branschens bästa skördaraggregat, om du frågar folket på Log Max. Sedan företaget grundades 1980 har man enbart tillverkat utrustning för avverkning av skog. Idag är man världskända och har anläggningar i USA, Kanada, Australien, Spanien och Tyskland. Men huvudkontoret ligger alltså i Grangärde här i Dalarna. Där jobbar man med både konstruktion, tillverkning och försäljning av skördaraggregat i många olika utföranden.

logmax.com

Peab

Peab är ett bygg- och anläggningsföretag, vars främsta ledstjärna är total kvalitet i alla led av byggprocessen. Genom nytänkande, kombinerat med gedigen yrkesskicklighet, skall vi göra kundens intresse till vårt och därmed alltid bygga för framtiden.

peab.se

PlaygroundSquad

Vet du vilka DICE, Avalanche, King och Rovio är? De är en del av det svenska spelundret. Vill du vara en del av det, då kan ett första steg till din framtida yrkeskarriär vara att börja studera vid oss. PlaygroundSquad är en framgångsrik två-årig Yrkeshögskoleutbildning i Falun som har utbildat personer för spelindustrin i över 15 år. Här kan du studera speldesign, spelprogrammering och 3D-grafik. Här får man arbeta med de professionella verktyg och metoder som används hos dagens spelutvecklare. Är du kreativ och vill jobba i en het bransch, då är det här något för dig. 

playgroundsquad.com

Region Sörmland

FYSIKER OCH INGENJÖR I REGION SÖRMLAND

  • Stråla sönder cancer med fotoner, elektroner och protoner!
  • Fotografera armarna så man ser benen!
  • Visualisera kroppens funktioner!

Vill du vara med och utveckla nya tekniker för att upptäcka och behandla cancer med hjälp av strålning? Då ska du bli sjukhusfysiker! Eller vill du införa och reparera nya högteknologiska apparater? Då ska du bli medicinteknisk ingenjör!

Som sjukhusfysiker kommer din specialistkunskap inom strålningsfysik bidra till en högkvalitativ, avancerad och säker vård inom radiologi, nuklearmedicin och strålbehandling.

Som ingenjör kommer din problemlösningsförmåga sättas på sin spetts för att se till att vården fungerar felfritt och smärtfritt när det gäller medicinsk teknik.

Din arbetsdag är aldrig den andra lik och vi kombinerar ständigt vår kompetens inom strålningsfysik och teknik med den sociala kompetens som behövs för att vidareutveckla strålskyddet och apparaterna på sjukhus tillsammans med läkare och sjuksköterskor.

Sjukhusfysiker och ingenjör är något för dig som både tycker om teknik, fysik och har ett brinnande hjärta för att hjälpa patienter inom sjukvården. Kom och lyssna när medarbetare berättar om sitt arbete inom Region Sörmland och ställ alla era frågor om ett yrke med en strålande framtid!

region sörmland

Rejlers

Rejlers erbjuder tekniska konsulttjänster som skapar värde för kunder inom områdena: energy, buildings, telecom, industry och infra. Genom att sätta samman experter med olika kompetenser tar vi fram innovativa, affärsmässiga och hållbara lösningar. Vi gör det med allt ifrån förstudier och planering till design, konstruktion, projektering och projektledning.

REJLERS.SE

SACCI

Sacci är ett företag som har sin historia och sitt ursprung i Torsång, Dalarna. Med en erfarenhet på över 100 år har vi genom tiderna jobbat med utveckling av bärutrustning inom flera olika segment. Vi utvecklar och tillverkar bärutrustning främst inom industri, polis/militär och sjukvård. Med vårat kunnande inom utveckling och möjligheten till individanpassad tillverkning kan vi ta oss an kunder med unika behov. Vi riktar oss mot professionella användare och vi vill med vår kunskap ge människor med svåra och tunga arbeten en bättre och säkrare vardag.

sacci.se

SSAB

Tunnplåt, det är sådan plåt som används till bilar, hustak och mycket annat. I det stora valsverket i Borlänge tillverkas sådan plåt av jättelika stålbalkar som kommer på järnväg från SSABs stålverk i Luleå. En sådan balk, som kallas slab, är 11 meter lång, 22 cm tjock och väger 20 ton! I Borlänge hettas de upp till cirka 1 200 grader och valsas (kavlas ut) så att de bara är 30 mm tjocka. Här snackar vi stora maskiner! På SSAB finns många olika typer av jobb. Både ingenjörer med lång utbildning och arbetare som jobbar i produktionen. Alla gör ett bra jobb för att Sverige ska hålla ställningen som världsbäst på stål!

ssab.se

Stora Enso

Allt man kan göra av olja och plast idag kan man göra av trä imorgon! Innovation och hållbarhet är två viktiga frågor för Stora Enso. Företaget har så många som 26 000 anställda världen över i 35 olika länder och sysslar med allt från skogsbruk till tillverkning av massa, papper och kartong samt forskning kring biomaterial. Många av Stora Ensos produkter använder du redan idag, t.ex. tidningen, mjölkkartongen och chokladasken. Här i Dalarna finns Stora Enso i Falun och i Fors utanför Avesta.

storaenso.com

Teknikcollege

Teknikcollege är industrins plattform för kompetensförsörjningsfrågor nationellt, regionalt och lokalt. Här arbetar kommun, skola, politik och företag tillsammans för att säkra industrins kompetensförsörjning. Huvudmål i arbetet är att säkerställa en utbildningsstruktur som matchar branschens behov, att attrahera till jobb och utbildningsplatser samt att kvalitetsstämpla utbildningar som erbjuder en säker väg till jobb i nära samverkan med företagen.

teknikcollege.se

Tractive

En av det vanligaste reaktionerna från folk är; Va, jag hade ingen aning om att det fanns företag som ni i Borlänge.

Och så är det nog, för även om Tractive AB tillverkar två olika typer av produkter, så är inte några som finns i varje hem. Våra växellådor som säljs under varumärket Tractive Motorsport Transmission hittas i rally och racingbilar, och våra kraftfulla fjärrkontrollsstyrda maskiner som har varumärket Pentruder används i ett 40-tal länder runt om i världen för att såga och borra i betong.

Det kanske dyker upp några frågor nu. Varför sågar man i betong? Hur kan ett företag kombinera dessa två produkter? Hur skiljer sig en tävlingsväxellåda från växellådan i morsans bil? Vilken typ av utbildning behöver man för att jobba hos er? Eller någon helt annat fråga. Kom förbi så berättar vi mer!

pentruder.com

Trafikverket

Höghastighetsjärnvägar, tunnelbyggen och salt på vägarna är några av de saker vi på Trafikverket sysslar med. Som statlig myndighet har vi ansvar för att vägar, broar, järnvägar, flygtrafik och farleder till sjöss ska funka, finnas och vara i gott skick eftersom ingen blir glad av bilköer eller inställda tåg. För att göra allt det här och dessutom hänga med in i framtiden behöver vi många olika kompetenser – kanske en av dem passar dig?

trafikverket.se

tretton37

tretton37 är en teknikpartner som hjälper kunder att uppnå sina mål genom att leverera skräddarsydda och välgjorda mjukvarulösningar med hjälp av smidiga och lätta utvecklingsmetoder. tretton37 erbjuder kompetenta och motiverade specialister med starka kärnvärden och en god förståelse för kundernas behov.

tretton37.com

WSP

WSP är ett av världens största konsultföretag inom samhällsutveckling med ca 45 000 anställda i världen och drygt 4000 i Sverige. WSP verkar inom en stor del av samhället, bland annat inom planering och projektledning av hållbara städer, byggnader inom exempelvis hälso- och sjukvård, industri samt infrastruktur såsom vägar, gator, järnvägar och tunnelbanor.

wsp.com

Åkerströms

En fjärrkontroll är bra att ha till Tv:n, men visste du att det finns fjärrkontroller som kan styra lok eller stora lyftkranar? I Björbo, som är en by i västra Dalarna, ligger Åkerströms. I mer än 50 år har de utvecklat och tillverkat fjärrkontroller för radiostyrning av industrikranar, portar, transportband, robotar och annat som rör sig. Åkerströms säljer sina produkter över hela världen och är välkända för riktigt bra design och funktion.

akerstroms.se

En hel massa företag kommer att vara med på Teknikmässan. Du kan träffa folk som jobbar på företagen och höra dem berätta om sitt jobb.