Föreläsare

Föreläsare 13 mars 2024 - Stefan Hyttfors

Stefan Hyttfors kommer att föreläsa för gymnasieeleverna på Teknikmässan den 13 mars. I sin föreläsning målar Stefan Hyttfors upp inspirerande och intressanta trend-och framtidsbilder för sina åhörare. Han gör detta genom att beskriva viktiga samhälls- och beteendeförändringar snarare än tekniska möjligheter och han pekar på framgångsrika exempel. Han hämtar sina idéer från konstens, teknikens, vetenskapens och företagens värld. Stefan Hyttfors föreläsningsstil är utmanande, inspirerande och smart och han får sina lyssnare att bli fascinerade av framtiden.

Programledare 14 mars 2024 - Hampus Hedström

Hampus Hedström är en svensk youtuber, poddare och komiker. Hampus inledde sin karriär genom Youtube-kanalen ”Hampus Hedström”, med 304 000 prenumeranter, och har sedan dess etablerat sig i diverse tv-program, standup-shower m.fl. På Teknikmässans årskurs 8-dag kommer Hampus underhålla och inleda mässdagen för eleverna i salen Stora Björn.

Läs mer på Hampus Hedströms hemsida: HAMPUSHEDSTROM.SE

Föreläsare 2023 - professor Ulf Danielsson

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Förutom sin forskning har Ulf på olika sätt försökt att berätta om fysik och naturvetenskap för en bredare publik. Det har resulterat i ett antal böcker och en lång rad föreläsningar, debatter och TV- och radioprogram. Det viktigaste Ulf vill förmedla är en nyfikenhet på en värld som vi vet så oerhört lite om. På Teknikmässan kommer Ulf att dela med sig av sin kunskap och berätta hur han ser på universum. Det här blir en spännande resa!

Programledare 2021-2022

Nassim Al Fakir var programledare för de digitala Teknikmässorna 2021 & 2022. Vi sände LIVE från en studio och kopplade upp oss mot olika företag i Dalarna som berättade och visade upp sina verksamheter. Några företag medverkade även i studion och några presenterades med filminslag. Till studion kom även gäster som pratade om teknik- och industribranchens framtid, utbildningsvägar, sommarjobb för blivande studenter, projektet Dalaingenjör och om världens mest energieffektiva farkost, EXIMUS.

Föreläsare 2020 - professor Maria Strømme

Framtiden finns i nanotekniken

Entreprenörskap, gröna batterier, det omöjliga materialet Upsalite och ett tvärvetenskapligt samarbete mellan fysik och medicin. Var nominerad i kategorin Årets talare – Kvinna 2017.

Maria Strømme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet sedan 2004. Hon arbetar bland annat med att skapa en plattform i Uppsala för ett starkt samarbete mellan materialforskning på Ångströmlaboratoriet och farmaci/ bioteknikforskning vid Biomedicinskt centrum i Uppsala som utför forskning på farmaceutiska material och system med hjälp av fysikens verktyg och kunnande.

Maria och hennes grupp forskar kring många olika företeelser inom nanoteknologi. De har på senare tid blivit berömda både för att ha gjort materialet Upsalite® och algbatteriet, som Maria berättade om i programmet Skavlan. Upsalite® hade av forskare runt om i världen påståtts vara omöjligt att göra i mer än 100 år och batteriet som gruppen utvecklat är synnerligen miljövänligt; det består av en ledande polymer, lite saltvatten och cellulosa från en alg.

Maria Strømme har 30 patent, publicerat 260 internationella vetenskapsartiklar och har flera hundratals konferensbidrag. Hon har fått en rad utmärkelser och hon är också grundare till flera startup-företag baserade på hennes uppfinningar.

Föreläsare 13 mars 2019 - Måns Thulin

Måns Thulin, docent i statistik vid Uppsala universitet, forskare och lärare vid University of Edinburgh och SLU kommer att föreläsa om artificiell intelligens (AI) på Teknikmässan 2019. Vad är AI och hur fungerar det egentligen? Vad kan man göra med AI idag och vad kommer man kunna göra i framtiden och hur kommer det att påverka oss? Vad kan man göra om man vill jobba inom AI eller angränsande områden som big data och internet of things? Det är ett axplock av de frågor som Måns kommer att besvara.

Måns arbetar idag som konsult inom AI och dataanalys åt företag och myndigheter i hela Europa och har använt AI, statistik och matematik för att lösa många olika problem.

Föreläsare 14 mars 2019 - Mattias Ribbing

Mattias Ribbing är den kreative entreprenören och författaren som vill få dig att upptäcka din hjärnas kraft att radikalt kunna förbättra dina prestationer. Faller du lätt tillbaka i gamla mönster? Har du svårt att hitta glöden när det går trögt? Händer det att du ger upp innan du nått din dröm? Förbered dig på ett mentalt vitamintillskott när Mattias Ribbing tar dig med på ett spännande och underhållande äventyr in i din egen hjärna. Nya tankar kommer garanterat att väckas om hur Du ska bli den allra bästa versionen av dig själv.

Mattias har medverkat flertalet gånger i tv, radio och tidningar. SM i minne tre år i rad och är världsrankad inom sin tävlingsgren.

Föreläsare 2018 - Cecilia Hertz

Designer för rymden – Inreder för tyngdlöshet


Cecilia Hertz studerade till industridesigner vid Lunds Tekniska högskola. Hon specialisera sig på rymddesign under de två sista åren av utbildningen. Hon och två studiekamrater designade inredningen till ISS räddningskapsel som examensarbete. Hennes utvecklingsarbetet är att hitta produkter som kan förbättras med hjälp av de material som används i astronauternas utrustning. Cecilia Hertz företag har hittills drivit ett tiotal utvecklingsprojekt, som täcker in allt från handskar för stålverksarbetare till hjälmar för utförsåkare.

Koncept och teknik som utvecklas för rymden ska fungera i helt slutna system. Inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. ”Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi bidra till att förbättra vardagen för oerhört många människor”, menar rymddesignern Cecilia Hertz. Cecilia var föreläsare på den första Teknikmässan 2014. På Teknikmässan 2018 höll Cecilia en föreläsning för eleverna i årskurs 2 på gymnasiet.

Föreläsare 2018 - Fredrik Löfgren

Robotisering och digitalisering     

Fredrik Löfgren är robotutvecklare på Linköpings universitet och föreläser om robotisering och digitalisering. Vilken framtid utbildar vi våra ungdomar för? Vilka yrken kommer att finnas i framtiden? Vårt samhälle förändras snabbt, men hinner vi med i utvecklingen? Fredrik ger oss en unik inblick i hur framtiden kan komma att se ut.

Fredrik Löfgren har medverkat i programmet Talang med robotar och vunnit Genikampen i SVT.
Fredrik och tre kamrater vann med roboten David, en internationell matlagningstävling för robotar 2014.

På Teknikmässan 2018 höll Fredrik föreläsningar för eleverna i årskurs 8.

Föreläsare 2017 - Gustaf Josefsson

Gustaf Josefsson är en av Sveriges mest anlitade föreläsare på ämnena trender, teknologi och digital transformation. Han pratar om de effekter som den snabba tekniska utvecklingen har på människor som samhälle.Gustaf Josefsson pratar om de effekter som den snabba tekniska utvecklingen har på oss människor och samhället. Varför går det ”snabbare och snabbare nuförtiden?” Hur kan vi, som individer och samhälle hantera detta? Som föreläsare har Gustaf förmågan att leda publiken genom komplexa ämnen, genom att blanda vetenskap, historieberättande och humor. Han har ett sätt att koppla ihop de nyaste prylarna och konstiga trenderna med djupa underliggande teman om mänskligheten och dess framtid.

Föreläsare 2016 - professor Maria Strømme.

Hon har uppfunnit ett batteri av alger och ett ämne som kan suga upp oljespill ur haven. Maria Strømme blev professor när hon bara var 34 år. Då var hon Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Tillsammans med sin forskargrupp har hon gjort en hel rad uppfinningar. Till exempel materialet Upsalite®, som Maria Strømme berättade om i programmet Skavlan på SVT. Ett material som Upsalite® ska egentligen inte gå att tillverka. Det har i alla fall forskarna sagt i över hundra år. Men Maria och hennes forskarkompisar gjorde det ändå! Det algbatteri som gruppen har uppfunnit är helt miljövänligt; det består av saltvatten, alger och en ledande polymer, alltså ett böjligt ämne som inte är av metall, men som ändå kan leda ström.

Maria Strømme har fått flera fina priser och är känd i hela världen. Hon kan förklara superkomplicerade grejer om nanoteknik så att alla förstår. Ta chansen att lyssna på hennes föredrag på Teknikmässan!

Klicka här – film om Marias Strömmes arbete

Klicka här – lyssna på Maria Strömmes sommarprat

Föreläsare 2015 - astronaut Christer Fuglesang

Christer Fuglesang blev förste svensk i rymden när han den 9 december 2006 åkte med rymdfärjan Discovery till rymdstationen ISS. Christer har genomfört två uppdrag med Discovery och tillbringat över 26 dygn i rymden, varav 32 timmar på rymdpromenader. Christer är Europas mest erfarne astronaut när det gäller rymdpromenader. På Teknikmässan 2015 höll Christer föreläsningar om sin utbildning och om hur det är att leva och arbeta i rymden för eleverna i årskurs 8.

Föreläsare 2015 - meteorolog Tone Bekkestad

Meteorolog Tone Bekkestad berättar i sin föreläsning om de senaste forskningsrönen inom klimatförändringar, som pekar på hur människan och naturen allt mer kommer att påverkas. Hon beskriver hur allting hänger ihop och hur vår klimatpolitik i realiteten ser ut i dagsläget samt vilka de största utmaningarna är som människan står inför. Hon talar även om nya gröna innovativa och spännande tekniska landvinningar som får fram energi utan att smutsa ner vår planet. Hon ger flera exempel på nya metoder att få fram förnybar energi och energieffektiva metoder. På Teknikmässan 2015 höll Tone en föreläsning för eleverna i årskurs 2 och 3 på gymnasiet.