Företag/Utbildning

Föreläsningar & företagsmässa

Många av Dalarnas små och stora företag är med på Teknikmässan. Du träffar folk som arbetar på företagen och hör dem berätta om sitt jobb. På Teknikmässan deltar alla elever i kortare föreläsningar, där representanter från företag berättar om sitt arbete, vägen till yrket och vad de har pluggat. Under Teknikmässan möter du flera företag och utbildningar i deras mässmontrar.

Här följer en presentation av de företag och utbildningar som medverkade i Teknikmässan 2019

ABB

De flesta känner till ABB. Företaget är världsledande inom kraftteknik, till exempel transformatorer. Tekniskt nytänkande har alltid varit ABB:s fokus och genom åren har man lanserat många innovativa produkter, till exempel världens första eldrivna industrirobot som kom på 1970-talet. I Sverige har ABB cirka 9 000 medarbetare på 30 orter. En av dessa är Ludvika, där ABB har 2 700 anställda som sysslar med kraftteknik på riktigt hög nivå.

abb.com

Arctic Paper Grycksbo

Arctic Paper S.A. är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa. I bolaget finns tre pappersbruk varav ett finns i Grycksbo, strax utanför Falun. Pappersbruket i Grycksbo har tillverkat papper sedan 1740 och har idag drygt 300 anställda. Bruket tillverkar högkvalitativt bestruket grafiskt papper under varumärkena G-Print och Arctic. De främsta kunderna är tryckerier, bokförlag, tidningsutgivare, reklambyråer, pappersdistributörer och förpackningsföretag. 92% av produktionen går på export. De största marknaderna är Storbritannien, Tyskland, Polen och de nordiska marknaderna.

arcticpaper.com

Bilmetro

Vill du jobba i en framtidsbransch? Biltekniken utvecklas ständigt och hos oss får du möjligheten att jobba med några av marknadens främsta varumärken som Volkswagen, Audi, Skoda och Scania. Rekryteringsbehovet av arbetskraft ökar kraftigt i branschen, totalt kommer det att behöva rekryteras 5800 personer de kommande tre åren.

Yrkesroller vi representerar är bl.a. Fordonstekniker, Skadetekniker, Servicerådgivare och Säljare.

Vi finns på sex orter i Dalarna, fyra orter i Gävleborg och på en ort i Uppland.

bilmetro.se

BOLIDEN

Metaller finns nästan överallt, i en hel massa prylar som vi använder dagligen. En stor del av alla dessa metaller produceras av Boliden. Det är ett svenskt företag som började sin verksamhet 1924 i byn Boliden, utanför Skellefteå. Idag är Boliden ett av världens största företag inom gruvdrift och produktion av metaller. Boliden är också riktigt bra på återvinning av metaller som finns i elektronik. Här i Dalarna driver Boliden gruvan i Garpenberg, där man bryter zink, bly, guld och andra metaller.

boliden.com

Borlänge Energi

Borlänge Energi erbjuder borlängeborna värme, el, vatten och stadsnät, tar hand om avfall och avlopp samt ger borlängeborna en god stadsmiljö.

Företagets ledstjärnor är hög leveranskvalitet, miljöriktig hantering, bra service och låga priser. Genom dessa ledstjärnor levererar vi våra produkter 24 timmar om dygnet. Det är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i, idag och i många generationer framöver.

borlange-energi.se

BYGGSTAR

BYGG din framtid! Byggbranschen är förmodligen den äldsta branschen av alla. Det har byggds i olika former sen urminnes tider. Byggbranschen är också den modernaste och mest nytänkande branschen som finns. Vi på BYGGSTAR kommer beskriva hur DU kan bygga din egen framtid mot att bygga hus, broar, vägar, tunnlar eller bli målare. Dina möjligheter inom byggbranschen är oändliga. Roligt och inspirerande för både killar och tjejer. Varmt välkommen till oss på BYGGSTAR.

byggstar.se

CGI

Vill du ha 64 999 kollegor? Då ska du söka jobb på CGI. Det är ett riktigt stort konsultbolag med kontor över nästan hela jorden, bland annat i Borlänge. CGI sysslar med IT-konsulting, enkelt uttryckt. De som jobbar på CGI är alltså IT-arkitekter, IT-strateger och affärsutvecklare inom IT. De är gänget som får alla datorer att funka på kontor, skolor, sjukhus och på andra håll i samhället. 

cgi.se

Clas Ohlson

Clas Ohlson brinner för att förenkla livet. Vi strävar efter att jobba smartare varje dag när vi hjälper kunder med produkter och tjänster som förenklar vardagen. Handeln idag är under ständig utveckling och vi måste hela tiden vässa vårt erbjudande och förbättra våra lösningar och våra sätt att arbeta. Därför är vi på jakt efter dig som vill vara med att utveckla framtidens Clas Ohlson.

 

Vi grundades 1918 som en postorderfirma i Insjön, Dalarna. Mycket har hänt sedan starten, men en sak har varit densamma genom alla år: att vi varje dag vill hjälpa och inspirera människor att förbättra sin vardag genom att erbjuda smarta, enkla, praktiska lösningar till attraktiva priser.

 

Vi har idag kunder på fem marknader och drygt 5 000 medarbetare. Hos oss finns över 170 olika yrken representerade. Kom och träffa oss!

 

about.clasohlson

Creator teknisk utveckling AB

En uppfinnarverkstad för nya smarta produkter, det är Creator i Vikmanshyttan. Företaget har funnits i 30 år och spottar hela tiden ur sig nya innovationer åt sina uppdragsgivare. Creator jobbar bara med tekniska prylar, som batteriladdare, eluppvärmda handtag för motorcyklar eller fjärrkontroller till lyftkranar. För det mesta uppdaterar Creator produkter som redan finns, alltså utvecklar dem så att de blir ännu bättre. Men de kan också göra helt nya produkter. De som jobbar på Creator är ingenjörer med inriktning på industridesign, konstruktion och innovation.

CREATOR.SE

ctek

Maximizing Battery Performance är inte bara en slogan – det är kärnan i allt vi gör och alla produkter vi tillverkar.

Det innebär att vi tänjer på gränserna för forskning och utveckling för att få ut nya batteriladdningstekniker på marknaden. 

Våra kunder förväntar sig bara det bästa av våra produkter, oavsett om de använder dem hemma, på verkstaden, som en viktig del i det dagliga arbetet eller till och med på racingbanorna. 

Vi ligger steget före konkurrenterna eftersom vi hela tiden förbättrar och tar fram nytt.

Ta en titt så ser du att hela vår organisation lever och andas detta tankesätt. Medan andra har utökat sin verksamhet bibehåller vi vår fokus på att maximera batteriprestanda.

Därför är CTEK global marknadsledare inom batterihanteringslösningar.

ctek.com

Dalarna Science Park

Allt börjar med en idé! Har du en företagsidé och vill testa den för att se om det funkar? Inkubatorn hjälper dig så att du har en möjlighet att nå dina drömmar. Framtidens företagande kännetecknas av hållbarhet, innovationer som kan bidra till att nå FN:s globala mål och lösa vår tids stora frågor. Har du en idé om en bättre värld? Kom och prova din idé hos oss!

dalarnasciencepark.se

Dalarnas Hjälpmedelscentrum

Ett hjälpmedel, det är en teknisk pryl eller ett redskap som gör vardagen enklare för folk med funktionshinder. Till exempel hörapparater, rollatorer, smarta köksredskap och en hel del annat. Dalarnas Hjälpmedelscenter är ett nämndsamarbete mellan Dalarnas kommuner och Region Dalarna. De som jobbar där är duktiga på ergonomi, teknik, material och funktion. Och vilket bra jobb, där du kan hjälpa folk hela dagarna och göra det omöjliga möjligt!

regiondalarna.se

Dalelven Produktionsutveckling AB

Har du funderat över hur nya produkter blir till? Vem ritar, konstruerar, tar fram prototyper och testar dem? Det gör Dalelven. Ja, det finns andra företag som gör samma sak, men här i Dalarna finns Dalelven och de är riktigt duktiga på det här med produktutveckling. På Dalelven har de tagit fram produkter åt världsledande företag i över tio års tid. De som jobbar på Dalelven är riktigt bra på mekanik, elektronik, programmering, prototypframtagning och design.

DALELVEN.SE

dellner

Dellner is considered as one of the leading supplier of Train Connection Systems with 20 offices and workshops across the globe, with the head office in Falun, Sweden. The company provides couplers, gangways, hatches, dampers and Crash Management Systems as well as global aftermarket services for the train manufacturers and operators.

Dellner has over 77 years of experience in producing safe and reliable train connections, providing its customers the cutting-edge products. In 2017 the turnover (180 MEUR) increased by 50% compared to the previous year which showed a fast growth and vast opportunities ahead of Dellner. Moreover, the company is proud of 900 employees located all over the world who contribute to the customer’s satisfaction as well as success and development of Dellner.

dellner.com

Falu Energi & Vatten

Om vi verkligen vill dryga oss, så kan vi stänga av vattnet hemma hos dig när du står i duschen med tvål i ansiktet eller slå av ditt nät mitt i en spännande film. Vi kan till och med vara så taskiga att vi ser till att kvarteret där du bor svämmar över av avloppsvatten. Allt detta kan vi göra med bara ett par knapptryckningar i vårt högteknologiska kontrollrum.

Men det vill vi såklart inte!

Vårt jobb är att se till att just dom här sakerna inte inträffar och att du har det skönt och bekvämt hemma utan att du ens tänker på det.

fev.se

findit

FindIT är en samarbetspartner och resurs för industrin i Dalarna och Gävleborg. Inriktningen är framförallt digitalisering och industriell IT. Vi arbetar också för att kompetensen inom digitalisering och IT ska öka på både bredden och djupet. För det behöver vi intressanta IT- och teknikutbildningar som är attraktiva att söka och leder till spännande jobb på företagen.

findit-solutions.se

 

GIS & Mätning- Falu/Borlänge kommun

Vi arbetar med att avbilda verkligheten i olika former av kartor och modeller med hjälp av laserskanner, UAV, GPS och totalstation.
Den geografiska information som vi samlar in hanteras och lagras i databaser för att sen användas i analyser och visualiseringar till underlag för att kommunernas beslutsfattare ska kunna ta bra beslut.

GIS & Mätning Falu kommun

GIS & Mätning Borlänge kommun

Högskolan Dalarna

Vi tror på att skapa möten om saker som är viktiga. Vi tror på att samtala kring vad som är ett gott samhälle och vi tror också att vi kan lära oss att leva tillsammans om vi är öppna och nyfikna på vår omvärld.  På det sättet kan kunskap bli roligt och leda till en ljusare framtid.  Vi på Högskolan Dalarna arbetar tätt tillsam­mans med näringsliv och andra organisationer i Dalarna, både när det gäller vår forskning och våra utbildningar. Vi strävar efter att skapa kontakter mellan våra stu­denter och olika arbetsgivare i länet. Det ger dig möjlighet till arbetslivserfarenhet och du har goda chanser att hitta ditt drömjobb efter avslutad utbildning.

du.se

Lantmäteriet

Lantmäteriet – koll på läget!

Lantmäteriet finns i hela landet och är den myndighet som kartlägger Sverige. Vi ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och försörjer samhället med information om geografi och fastigheter samt bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling.

Hos oss får du utvecklas i en viktig samhällsfunktion där din kompetens och ditt engagemang är vår främsta resurs. Lantmäteriet är platsen för dig som vill växa!

lantmateriet.se

Log Max

Ett skördaraggregat. Det är apparaten som sitter längs ut på skogsmaskinens kran och som både fäller, kvistar och kapar träd i ett enda svep. På Log Max i Grangärde tillverkar man precis sådana skördaraggregat. Branschens bästa skördaraggregat, om du frågar folket på Log Max. Sedan företaget grundades 1980 har man enbart tillverkat utrustning för avverkning av skog. Idag är man världskända och har anläggningar i USA, Kanada, Australien, Spanien och Tyskland. Men huvudkontoret ligger alltså i Grangärde här i Dalarna. Där jobbar man med både konstruktion, tillverkning och försäljning av skördaraggregat i många olika utföranden.

logmax.com

NKT Cables

Kan du tänka dig ett liv utan TV, mobil eller surfplatta? Så skulle det vara utan elektricitet. För att elektriciteten ska komma till ditt vägguttag behövs det kraftkablar. I Falun finns Sveriges största fabrik för tillverkning av kraftkablar och härifrån levereras kablar till hela världen. Kraftkablar finns i alla möjliga olika varianter: korta eller långa, tjocka eller tunna, svarta eller vita. En del spikas upp på väggen, andra grävs ner i marken, men de används alla för att leverera el till ditt vägguttag. Kraftkablar är avancerade produkter och innehåller olika material som tillsammans gör att de håller i många år. Fabriken i Falun ägs av NKT som är en av Europas största tillverkare av kraftkabel.

Peab

Peab är ett bygg- och anläggningsföretag, vars främsta ledstjärna är total kvalitet i alla led av byggprocessen. Genom nytänkande, kombinerat med gedigen yrkesskicklighet, skall vi göra kundens intresse till vårt och därmed alltid bygga för framtiden.

peab.se

PlaygroundSquad

Vet du vilka DICE, Avalanche, King och Rovio är? De är en del av det svenska spelundret. Vill du vara en del av det, då kan ett första steg till din framtida yrkeskarriär vara att börja studera vid oss. PlaygroundSquad är en framgångsrik två-årig Yrkeshögskoleutbildning i Falun som har utbildat personer för spelindustrin i över 15 år. Här kan du studera speldesign, spelprogrammering och 3D-grafik. Här får man arbeta med de professionella verktyg och metoder som används hos dagens spelutvecklare. Är du kreativ och vill jobba i en het bransch, då är det här något för dig. 

playgroundsquad.com

Region Sörmland

Vill du vara med och utveckla nya tekniker för att upptäcka och behandla cancer med hjälp av strålning? Då ska du bli sjukhusfysiker!

  • Stråla sönder cancer med fotoner, elektroner och protoner!
  • Fotografera insidan av kroppen!
  • Visualisera kroppens funktioner!

Som sjukhusfysiker kommer din specialistkunskap inom strålningsfysik bidra till en högkvalitativ, avancerad och säker vård inom radiologi, nuklearmedicin och strålbehandling. Din arbetsdag är aldrig den andra lik och vi kombinerar ständigt vår kompetens inom strålningsfysik med den sociala kompetens som behövs för att vidareutveckla strålskyddet på sjukhus tillsammans med läkare och sjuksköterskor. Vi gör allt från att ge patienter radioaktiva piller, föreläser om hur Tjernobylkatastrofen påverkar mänskligheten till att optimera röntgenundersökningar och allmänt fungera som spindeln i nätet.

Sjukhusfysik är något för dig som både tycker om teknik, fysik och har ett brinnande hjärta för att hjälpa patienter inom sjukvården. Kom och lyssna när tre sjukhusfysiker berättar om sitt arbete inom Region Sörmland och ställ alla era frågor om ett yrke med en strålande framtid.

region sörmland

Rotork Sweden AB

Rotork är ett världsomspännande företag som tillverkar och marknadsför högkvalitativa manöverdon, utrustning och lösningar för att automatisera standard- och specialventiler.

Manöverdon används för att automatisera ventiler, som är monterade i rörsystem, inom industri, fjärrvärme, marina applikationer. Vi tillverkar pneumatiska manöverdon och tillbehör vid vår fabrik i Falun. Där arbetar vi med konstruktion, skärande bearbetning, montering och har produktion från komponent till färdig produkt. Vi säljer även elektriska manöverdon. Vi bistår våra kunder med service och kunskap. I det ingår att skräddarsy lösningar efter varje kunds specifika behov. Vi har funnits i Sverige sedan 1961.

Rotork är verksamt över hela världen. Vi är över 3800 anställda. I Falun är vi 65 anställda.

SACCI

Sacci är ett företag som har sin historia och sitt ursprung i Torsång, Dalarna. Med en erfarenhet på över 100 år har vi genom tiderna jobbat med utveckling av bärutrustning inom flera olika segment. Vi utvecklar och tillverkar bärutrustning främst inom industri, polis/militär och sjukvård. Med vårat kunnande inom utveckling och möjligheten till individanpassad tillverkning kan vi ta oss an kunder med unika behov. Vi riktar oss mot professionella användare och vi vill med vår kunskap ge människor med svåra och tunga arbeten en bättre och säkrare vardag.

sacci.se

Soltorgsgymnasiet

Skolan som är känd för sin gemenskap och trivsel samt kännetecknas av hög kvalité och bred kompetens. På Soltorgsgymnasiet går ca 480 elever och här arbetar 46 lärare och övrig personal. Skolan ligger intill idrottsanläggningen Maserhallen. Vi har tre högskoleförberedande program på skolan; naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet samt tvärvetarprogrammet (HU).

Den 8 februari 1961 invigdes det Högre tekniska läroverket i Borlänge, som kom att kallas Soltorgsskolan, sedermera Soltorgsgymnasiet. Tidigare fick de ungdomar som ville ha teknisk utbildning på gymnasienivå åka till exempelvis Gävle eller Örebro.

soltorggymnasiet

SSAB

Tunnplåt, det är sådan plåt som används till bilar, hustak och mycket annat. I det stora valsverket i Borlänge tillverkas sådan plåt av jättelika stålbalkar som kommer på järnväg från SSABs stålverk i Luleå. En sådan balk, som kallas slab, är 11 meter lång, 22 cm tjock och väger 20 ton! I Borlänge hettas de upp till cirka 1 200 grader och valsas (kavlas ut) så att de bara är 30 mm tjocka. Här snackar vi stora maskiner! På SSAB finns många olika typer av jobb. Både ingenjörer med lång utbildning och arbetare som jobbar i produktionen. Alla gör ett bra jobb för att Sverige ska hålla ställningen som världsbäst på stål!

ssab.se

Stora Enso

Allt man kan göra av olja och plast idag kan man göra av trä imorgon! Innovation och hållbarhet är två viktiga frågor för Stora Enso. Företaget har så många som 26 000 anställda världen över i 35 olika länder och sysslar med allt från skogsbruk till tillverkning av massa, papper och kartong samt forskning kring biomaterial. Många av Stora Ensos produkter använder du redan idag, t.ex. tidningen, mjölkkartongen och chokladasken. Här i Dalarna finns Stora Enso i Falun, Borlänge och Fors utanför Avesta.

storaenso.com

SWECO

På Sweco finns ingen avlägsen framtid. Vi utformar den just nu och ser till att allt vi behöver i samhället blir en självklar del av morgondagen. Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer där resultatet av vårt arbete blir hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten. Med 14 500 medarbetare i Europa kan vi erbjuda våra kunder rätt kompetens för varje sammanhang.

sweco.se

Trafikverket

Höghastighetsjärnvägar, tunnelbyggen och salt på vägarna är några av de saker vi på Trafikverket sysslar med. Som statlig myndighet har vi ansvar för att vägar, broar, järnvägar, flygtrafik och farleder till sjöss ska funka, finnas och vara i gott skick eftersom ingen blir glad av bilköer eller inställda tåg. För att göra allt det här och dessutom hänga med in i framtiden behöver vi många olika kompetenser – kanske en av dem passar dig?

trafikverket.se

WSP

WSP är ett av världens största konsultföretag inom samhällsutveckling med ca 45 000 anställda i världen och drygt 4000 i Sverige. WSP verkar inom en stor del av samhället, bland annat inom planering och projektledning av hållbara städer, byggnader inom exempelvis hälso- och sjukvård, industri samt infrastruktur såsom vägar, gator, järnvägar och tunnelbanor.

wsp.com

ÅF

ÅF är ett ingenjörs- och designföretag med verksamhet inom energi, industri och infrastruktur. Vi skapar hållbara lösningar för kommande generationer genom att förena människor och teknik. ÅF är rankad som en av Sveriges mest populära arbetsgivare bland ingenjörer. Vår bas är i Europa och våra affärer och kunder finns över hela världen.

ÅF – Making Future.

afconsult.com

Åkerströms

En fjärrkontroll är bra att ha till Tv:n, men visste du att det finns fjärrkontroller som kan styra lok eller stora lyftkranar? I Björbo, som är en by i västra Dalarna, ligger Åkerströms. I mer än 50 år har de utvecklat och tillverkat fjärrkontroller för radiostyrning av industrikranar, portar, transportband, robotar och annat som rör sig. Åkerströms säljer sina produkter över hela världen och är välkända för riktigt bra design och funktion.

akerstroms.se

En hel massa företag kommer att vara med på Teknikmässan. Du kan träffa folk som jobbar på företagen och höra dem berätta om sitt jobb.