Företagsföreläsningar årskurs 8

På Teknikmässans dag för årskurs 8 deltar alla elever i föreläsningar, där representanter från företag berättar om sitt arbete, vägen till yrket och vad de har pluggat.

Varje elev gör ett 1:a, 2:a & 3:e handsval av företagsföreläsningar. Vår ambition är att i största möjliga mån tillgodose alla elevers önskemål så långt det går.

Ansvarig lärare registrerar elevernas val av föreläsningar via länken som kommer att skickas ut till anmälda skolor.

Här hittar du information om företagen.

ABB

De flesta känner till ABB. Företaget är världsledande inom kraftteknik, till exempel transformatorer. Tekniskt nytänkande har alltid varit ABB:s fokus och genom åren har man lanserat många innovativa produkter, till exempel världens första eldrivna industrirobot som kom på 1970-talet. I Sverige har ABB cirka 9 000 medarbetare på 30 orter. En av dessa är Ludvika, där ABB har 2 700 anställda som sysslar med kraftteknik på riktigt hög nivå.

abb.com

Bilmetro

Vill du jobba i en framtidsbransch? Biltekniken utvecklas ständigt och hos oss får du möjligheten att jobba med några av marknadens främsta varumärken som Volkswagen, Audi, Skoda och Scania. Rekryteringsbehovet av arbetskraft ökar kraftigt i branschen, totalt kommer det att behöva rekryteras 5800 personer de kommande tre åren.

Yrkesroller vi representerar är bl.a. Fordonstekniker, Skadetekniker, Servicerådgivare och Säljare.

Vi finns på sex orter i Dalarna, fyra orter i Gävleborg och på en ort i Uppland.

bilmetro.se

Borlänge Energi

Borlänge Energi erbjuder borlängeborna värme, el, vatten och stadsnät, tar hand om avfall och avlopp samt ger borlängeborna en god stadsmiljö.

Företagets ledstjärnor är hög leveranskvalitet, miljöriktig hantering, bra service och låga priser. Genom dessa ledstjärnor levererar vi våra produkter 24 timmar om dygnet. Det är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i, idag och i många generationer framöver.

borlange-energi.se

creator

En uppfinnarverkstad för nya smarta produkter, det är Creator i Vikmanshyttan. Företaget har funnits i 30 år och spottar hela tiden ur sig nya innovationer åt sina uppdragsgivare. Creator jobbar bara med tekniska prylar, som batteriladdare, eluppvärmda handtag för motorcyklar eller fjärrkontroller till lyftkranar. För det mesta uppdaterar Creator produkter som redan finns, alltså utvecklar dem så att de blir ännu bättre. Men de kan också göra helt nya produkter. De som jobbar på Creator är ingenjörer med inriktning på industridesign, konstruktion och innovation.

creator.se

ctek

Maximizing Battery Performance är inte bara en slogan – det är kärnan i allt vi gör och alla produkter vi tillverkar.

Det innebär att vi tänjer på gränserna för forskning och utveckling för att få ut nya batteriladdningstekniker på marknaden. 

Våra kunder förväntar sig bara det bästa av våra produkter, oavsett om de använder dem hemma, på verkstaden, som en viktig del i det dagliga arbetet eller till och med på racingbanorna. 

Vi ligger steget före konkurrenterna eftersom vi hela tiden förbättrar och tar fram nytt.

Ta en titt så ser du att hela vår organisation lever och andas detta tankesätt. Medan andra har utökat sin verksamhet bibehåller vi vår fokus på att maximera batteriprestanda.

Därför är CTEK global marknadsledare inom batterihanteringslösningar.

ctek.com

Dalarna Science Park - Vill du vara med och rädda världen?

Man pratar mycket om klimatet och miljön och att det är vår tids största utmaningar, men här finns det faktiskt möjlighet att skapa nya jobb och nya företag. Hos Dalarna Science Park kan du träffa människor med idéer, kunskap och kreativitet. Det är en mötesplats för uppfinningsrikedom med Dalarna som en öppen dörr ut i världen.

dalarnasciencepark.se

dalarna science park - företagsinkubator

Allt börjar med en idé! Har du en företagsidé och vill testa den för att se om den funkar? Företagsinkubatorn hjälper dig så att du har en möjlighet att nå dina drömmar. -Testa, vad är det värsta som kan hända? Kanske är det du som bär på nästa Snapchat, H&M, Spotify eller Tesla? Kom och prova din idé hos oss!

dalarnasciencepark.se

dalelven

Har du funderat över hur nya produkter blir till? Vem ritar, konstruerar, tar fram prototyper och testar dem? Det gör Dalelven. Ja, det finns andra företag som gör samma sak, men här i Dalarna finns Dalelven och de är riktigt duktiga på det här med produktutveckling. På Dalelven har de tagit fram produkter åt världsledande företag i över tio års tid. De som jobbar på Dalelven är riktigt bra på mekanik, elektronik, programmering, prototypframtagning och design.

dalelven.se

Falu Energi & Vatten

Om vi verkligen vill dryga oss, så kan vi stänga av vattnet hemma hos dig när du står i duschen med tvål i ansiktet eller slå av ditt nät mitt i en spännande film. Vi kan till och med vara så taskiga att vi ser till att kvarteret där du bor svämmar över av avloppsvatten. Allt detta kan vi göra med bara ett par knapptryckningar i vårt högteknologiska kontrollrum.

Men det vill vi såklart inte!

Vårt jobb är att se till att just dom här sakerna inte inträffar och att du har det skönt och bekvämt hemma utan att du ens tänker på det.

fev.se

Högskolan Dalarna

Att vara ingenjör och utveckla framtidens produkter! Vad är en ingenjör och vad gör en ingenjör? Hur gör ingenjörer då de utvecklar morgondagens produkter? Hur går industriell produktutveckling till egentligen? Hur gör industrin för att säkerställa att produkter uppfyller alla krav från kunder och lagar? Det är några av de frågor som Patrick Kenger försöker besvara.

du.se

nkt

Kan du tänka dig ett liv utan TV, mobil eller surfplatta? Så skulle det vara utan elektricitet. För att elektriciteten ska komma till ditt vägguttag behövs det kraftkablar. I Falun finns Sveriges största fabrik för tillverkning av kraftkablar och härifrån levereras kablar till hela världen. Kraftkablar finns i alla möjliga olika varianter: korta eller långa, tjocka eller tunna, svarta eller vita. En del spikas upp på väggen, andra grävs ner i marken, men de används alla för att leverera el till ditt vägguttag. Kraftkablar är avancerade produkter och innehåller olika material som tillsammans gör att de håller i många år. Fabriken i Falun ägs av NKT som är en av Europas största tillverkare av kraftkabel.

nktcables.se

 

Playgroundsquad

Vet du vilka DICE, Avalanche, King och Rovio är? De är en del av det svenska spelundret. Vill du vara en del av det, då kan ett första steg till din framtida yrkeskarriär vara att börja studera vid oss. PlaygroundSquad är en framgångsrik två-årig Yrkeshögskoleutbildning i Falun som har utbildat personer för spelindustrin i över 15 år. Här kan du studera speldesign, spelprogrammering och 3D-grafik. Här får man arbeta med de professionella verktyg och metoder som används hos dagens spelutvecklare. Är du kreativ och vill jobba i en het bransch, då är det här något för dig. 

playgroundsquad.com

ssab

Tunnplåt, det är sådan plåt som används till bilar, hustak och mycket annat. I det stora valsverket i Borlänge tillverkas sådan plåt av jättelika stålbalkar som kommer på järnväg från SSABs stålverk i Luleå. En sådan balk, som kallas slab, är 11 meter lång, 22 cm tjock och väger 20 ton! I Borlänge hettas de upp till cirka 1 200 grader och valsas (kavlas ut) så att de bara är 30 mm tjocka. Här snackar vi stora maskiner! På SSAB finns många olika typer av jobb. Både ingenjörer med lång utbildning och arbetare som jobbar i produktionen. Alla gör ett bra jobb för att Sverige ska hålla ställningen som världsbäst på stål!

ssab.se

Star byggutbildning

BYGG din framtid! Byggbranschen är förmodligen den äldsta branschen av alla. Det har byggts i olika former sen urminnes tider. Byggbranschen är också den modernaste och mest nytänkande branschen som finns. Vi på Byggutbildning STAR kommer beskriva hur DU kan bygga din egen framtid mot att bygga hus, broar, vägar, tunnlar eller bli målare. Dina möjligheter inom byggbranschen är oändliga. Roligt och inspirerande för både killar och tjejer. Varmt välkommen till oss på Byggutbildning STAR.

byggstar.se

stora enso

Allt man kan göra av olja och plast idag kan man göra av trä imorgon! Innovation och hållbarhet är två viktiga frågor för Stora Enso. Företaget har så många som 27 000 anställda världen över i 35 olika länder och sysslar med allt från skogsbruk till tillverkning av massa, papper och kartong samt forskning kring biomaterial. Många av Stora Ensos produkter använder du redan idag, t.ex. tidningen, mjölkkartongen och chokladasken. Här i Dalarna finns Stora Enso i Falun, Borlänge och Fors utanför Avesta.

storaenso.com

Sweco

På Sweco finns ingen avlägsen framtid. Vi utformar den just nu och ser till att allt vi behöver i samhället blir en självklar del av morgondagen. Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer där resultatet av vårt arbete blir hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten. Med 14 500 medarbetare i Europa kan vi erbjuda våra kunder rätt kompetens för varje sammanhang.

sweco.se

Trafikverket

Höghastighetsjärnvägar, tunnelbyggen och salt på vägarna är några av de saker vi på Trafikverket sysslar med. Som statlig myndighet har vi ansvar för att vägar, broar, järnvägar, flygtrafik och farleder till sjöss ska funka, finnas och vara i gott skick eftersom ingen blir glad av bilköer eller inställda tåg. För att göra allt det här och dessutom hänga med in i framtiden behöver vi många olika kompetenser – kanske en av dem passar dig?

trafikverket.se

ÅF

ÅF är ett ingenjörs- och designföretag med verksamhet inom energi, industri och infrastruktur. Vi skapar hållbara lösningar för kommande generationer genom att förena människor och teknik. ÅF är rankad som en av Sveriges mest populära arbetsgivare bland ingenjörer. Vår bas är i Europa och våra affärer och kunder finns över hela världen.

ÅF – Making Future.

afconsult.com