Under Teknikmässan deltar eleverna i en huvudföreläsning och i flera företagsföreläsningar.  

Huvudföreläsare 14 mars - Cecilia Hertz

Designer för rymden – Inreder för tyngdlöshet
Cecilia Hertz studerade till industridesigner vid Lunds Tekniska högskola. Hon specialisera sig på rymddesign under de två sista åren av utbildningen. Hon och två studiekamrater designade inredningen till ISS räddningskapsel som examensarbete. Hennes utvecklingsarbetet är att hitta produkter som kan förbättras med hjälp av de material som används i astronauternas utrustning. Cecilia Hertz företag har hittills drivit ett tiotal utvecklingsprojekt, som täcker in allt från handskar för stålverksarbetare till hjälmar för utförsåkare.

Koncept och teknik som utvecklas för rymden ska fungera i helt slutna system. Inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. ”Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi bidra till att förbättra vardagen för oerhört många människor”, menar rymddesignern Cecilia Hertz.

Huvudföreläsare 15 mars - Fredrik Löfgren

Robotisering och digitalisering
Fredrik Löfgren är robotutvecklare på Linköpings universitet och föreläser om robotisering och digitalisering. Vilken framtid utbildar vi våra ungdomar för? Vilka yrken kommer att finnas i framtiden? Vårt samhälle förändras snabbt, men hinner vi med i utvecklingen? Fredrik ger oss en unik inblick i hur framtiden kan komma att se ut.

Fredrik Löfgren har medverkat i programmet Talang med robotar och vunnit Genikampen i SVT.

Fredrik och tre kamrater vann med roboten David, en internationell matlagningstävling för robotar 2014.

Företagsföreläsningar

Företagsföreläsningar där elever möter representanter från företag berättar om sitt arbete, vägen till yrket och vad de har pluggat. Varje elev gör ett 1:a, 2:a & 3:e handsval av företagsföreläsningar. Vår ambition är att i största möjliga mån tillgodose alla elevers val i största möjliga mån.

Företagsföreläsningar 14 mars – Gymnasiet

Företagsföreläsningar 15 mars – årskurs 8