Föreläsare

Föreläsare 2018

  • 14 mars – Cecilia Hertz
  • 15 mars – Fredrik Löfgren

Cecilia Hertz - Föreläsare 14 mars, 2018

Designer för rymden – Inreder för tyngdlöshet


Cecilia Hertz studerade till industridesigner vid Lunds Tekniska högskola. Hon specialisera sig på rymddesign under de två sista åren av utbildningen. Hon och två studiekamrater designade inredningen till ISS räddningskapsel som examensarbete. Hennes utvecklingsarbetet är att hitta produkter som kan förbättras med hjälp av de material som används i astronauternas utrustning. Cecilia Hertz företag har hittills drivit ett tiotal utvecklingsprojekt, som täcker in allt från handskar för stålverksarbetare till hjälmar för utförsåkare.

Koncept och teknik som utvecklas för rymden ska fungera i helt slutna system. Inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. ”Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi bidra till att förbättra vardagen för oerhört många människor”, menar rymddesignern Cecilia Hertz.

Fredrik Löfgren - Föreläsare 15 mars, 2018

Robotisering och digitalisering     

Fredrik Löfgren är robotutvecklare på Linköpings universitet och föreläser om robotisering och digitalisering. Vilken framtid utbildar vi våra ungdomar för? Vilka yrken kommer att finnas i framtiden? Vårt samhälle förändras snabbt, men hinner vi med i utvecklingen? Fredrik ger oss en unik inblick i hur framtiden kan komma att se ut.

Fredrik Löfgren har medverkat i programmet Talang med robotar och vunnit Genikampen i SVT.

Fredrik och tre kamrater vann med roboten David, en internationell matlagningstävling för robotar 2014.

Föreläsare 2017 - Gustaf Josefsson

Gustaf Josefsson är en av Sveriges mest anlitade föreläsare på ämnena trender, teknologi och digital transformation. Han pratar om de effekter som den snabba tekniska utvecklingen har på människor som samhälle.Gustaf Josefsson pratar om de effekter som den snabba tekniska utvecklingen har på oss människor och samhället. Varför går det ”snabbare och snabbare nuförtiden?” Hur kan vi, som individer och samhälle hantera detta? Som föreläsare har Gustaf förmågan att leda publiken genom komplexa ämnen, genom att blanda vetenskap, historieberättande och humor. Han har ett sätt att koppla ihop de nyaste prylarna och konstiga trenderna med djupa underliggande teman om mänskligheten och dess framtid.

Föreläsare 2016 - professor Maria Strømme.

Hon har uppfunnit ett batteri av alger och ett ämne som kan suga upp oljespill ur haven. Maria Strømme blev professor när hon bara var 34 år. Då var hon Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Tillsammans med sin forskargrupp har hon gjort en hel rad uppfinningar. Till exempel materialet Upsalite®, som Maria Strømme berättade om i programmet Skavlan på SVT. Ett material som Upsalite® ska egentligen inte gå att tillverka. Det har i alla fall forskarna sagt i över hundra år. Men Maria och hennes forskarkompisar gjorde det ändå! Det algbatteri som gruppen har uppfunnit är helt miljövänligt; det består av saltvatten, alger och en ledande polymer, alltså ett böjligt ämne som inte är av metall, men som ändå kan leda ström.

Maria Strømme har fått flera fina priser och är känd i hela världen. Hon kan förklara superkomplicerade grejer om nanoteknik så att alla förstår. Ta chansen att lyssna på hennes föredrag på Teknikmässan!

Klicka här – film om Marias Strömmes arbete

Klicka här – lyssna på Maria Strömmes sommarprat